Hur man undviker att bryta nålar när man nåltovar 4


Det finns två viktiga saker att tänka på när man arbetar med nåltovningsnålar. För det första är de vassa och håller man inte fingrarna borta är det lätt att man sticker sig. I värsta fall så att blodet droppar. Detta har hänt ett antal gånger för mig, även om jag är nog så försiktig. När man jobbar med ullen vrider och vänder man på den och ibland är nålen snabbare än fingrarna och det gör då ont. Men, det händer inte varje gång och om man tänker på det kan man förhindra många små olyckor.

För det andra är nålarna tunna och kan lätt gå av. Om en nål går av finns det inget annat att göra än att slänga den i soporna. Tyvärr. Det är bara att köpa en ny. Men denna olycka kan man förhindra om man tänker på hur man använder nålen.

wpid-wp-1402421986262.jpegDet är när nålen befinner sig i ullen som den oftast går av. Just för att man är ivrig och vill jobba med ullen från flera vinklar. Då vrider man nålen och den knäcks. Det man ska tänka på är att nålen måste komma upp samma väg som den gick in i ullen. Annars går den av. Väl uppe i luften kan man vinkla den och sticka ner i ullen ifrån en annan vinkel, men aldrig när spetsen är i ullen. Speciellt om du har jobbat mycket med ullen och den nu har blivit hård. Då är det större risk att nålen bryts om du inte ser upp.

Att bryta nålen är en av de vanligaste sakerna som sker för nybörjare. Jag var precis likadan. Förstod inte varför mina nålar gick av hela tiden. Så småningom lärde jag mig att känna av när nålen inte klarade mer motstånd och det var dags att dra upp den ur ullen och byta vinkel. När jag håller kurser i nåltovning ser nålarna ut som böjda som käppar eller har gått av helt och det är inte konstigt.

Jag har börjat att använda periscope för att visa hur man nåltovar. I onsdags hann jag inte göra någon video, då jag hade fullt upp med att bli intervjuad. Därför tänkte jag se om jag hinner till helgen istället. Håll utkik och följ mig gärna på periscope @trollkonst


4 tankar om “Hur man undviker att bryta nålar när man nåltovar

  • nathaliesjogren Inläggsförfattare

   Ja visst är det! Och speciellt barn och unga jobbar fort med nålen och då knäcks den lätt.

 • PysselQvinnan

  Vad bra information! Det är ingen trevlig upplevelse att sticka sig värre än blodprov 🙁 Jag såg din inspelning på periscope. Kanonbra! Hade du övat innan du körde live sändning?

  • nathaliesjogren Inläggsförfattare

   Jag har gjort några andra videor tidigare och det jag pratade om på periscope har jag pratat om många gånger när folk frågar. Men nej jag övade inte direkt inför den liveinspelningen. Lite nervöst var det.

Kommentarer är stängda.