Hur kan ullkläder hålla sig varma, även om det regnar och är kallt runtomkring?
Har du någonsin råkat trampa ner i ett dike eller en djup vattenpöl? Vattnet forsar in i stöveln och du blir dyblöt. Har du gjort samma sak, fast med en ullsocka på dig? I så fall vet du att även om du blir blöt så blir du inte kall. Ja, det är sant.
Hur är det möjligt?
Ullens fibrer är elastiska och flexibla, fullt av små små lufthål. All den luften som är fångad inne i ullens fibrer isolerar dig från kylan. Därför kan ullen också suga åt sig mycket fukt utan att kännas kall. Eftersom det är naturligt vågigt hjälper det till att hålla undan fukten från din hud.
Så här ser några olika ullfibrer ut. Den vänstra har större lockar men är samtidigt tjockare jämfört med den högra.
Trevlig läsning för en ullfantast. Tog med mina ullkläder till de tre polarna. Det var det enda som dög, speciellt på Nordpolen där det är mycket vått. Dessutom finns en regel jag hörde på Sydpolen: Ull när man rör sig och svettas, fleece när man ska stå stilla och fumla med instrument. Jag tog både ull och fleece till stillastående, och ändade upp med bara underkläder i solvärmen (-5 grader C). Underkläderna var förståss i ull.
Ja, precis. Det är så häftigt hur bra ull är.
Ja, visst är det fascinerande och coolt det där! Själv går jag – åtminstone vinterhalvåret – iklädd ullstrumpor och ullkofta (Ivanhoe) i princip varje vaken stund. Lägg därtill ull-pulsvärmare, ofta en ull-sjal, och när det blir riktigt kallt underställ i ull. 🙂
Jag säljer mycket av mina handstickade växtfärgade vantar i ull och alpacka. Ska stå på julmarknaden på Limhamn helgen 1. advent, och ska vara med på en ullutställning hos Konsthantverkarna i Karlstad i januari – februari 2018. Vi ska ha julbazaar på KKV Textil på Korsgatan i Malmö mitten december. Jag tror jag har lagt ut alla dessa utställningar på min hemsida toragreve.se
Jag använder så sällan ullkläder faktiskt men någon raggsocka som är av ull. De värmer nästan lite för mycket 😀 Intressant att förstå anledningen bakom värmen.