Hur jag skriver 1


Ett tag tänkte jag att om man ska vara författare måste man skriva på ett visst sätt. T.ex att man ska börja med en synopsis, ha allt klart i huvudet innan man börjar skriva. Sedan skriver man allt från början till slut.

Så skriver inte jag. Jag har insett att för att vara författare behöver man skriva – på sitt eget sätt.

När jag började med mitt manus, Dimma över Ödesbyn, hade jag en vag tanke på hur slutet skulle vara. Allt eftersom jag skrev desto klarare blev slutet. Dessutom upptäckte jag att en del av de scener jag skrev från början inte längre passade in i historien. Men jag fortsatte skriva för att få ur mig så mycket som möjligt. Jag visste att sedan, i redigeringssradiet, kunde jag stryka eller skriva om de scener som blivit fel.

Nu är jag klar med första utkastet och har kommit halvvägs genom redigeringen. Många scener har strukits och en del nya har tillkommit. Jag har t.o.m. strukit en hel karaktär som inte behövdes. Jag vet nu hur slutet ska bli och förstår helheten bättre.

Just idag fick jag några minuter över och skrev klart en scen som behövdes skrivas om. Sakta men säkert kommer jag framåt. När jag är klar ska jag låta några testläsare läsa igenom manuset och komma med kommentarer och förslag till ändringar. Sedan kommer nästa omgång av redigering.

Hur gör du när du skriver?


En tanke om “Hur jag skriver

  • Charlotte C

    Jag tror du har helt rätt i att man måste skriva på sitt eget sätt! Jag är en notorisk planerare. Jag började nämligen skriva mitt första manus som du men har nu skrivit om det så oändligt många gånger att jag insett att det är fel sätt för mig. Så nu planerar jag istället. Naturligtvis blir det aldrig exakt som jag planerar men det blir iaf mer rätt från början! 🙂

Kommentarer är stängda.