Hur jag blev en nåltovningskonstnär 6


När jag skrev ett inlägg om olika fårraser och skillnader på ull fick jag en fråga om hur länge jag har hållit på med detta och var jag har lärt mig det. Det tänkte jag berätta idag.

Jag har alltid varit intresserad av handarbete och alltid pysslat med något. I högstadiet upptäckte jag virkning när jag gjorde en spetskant runt ett lapptäcke som jag hade sytt. Halva instruktionen fattades så jag fick improvisera och göra min egen design.

Därefter hittade jag en beskrivning på bohusstjärnan (jag är från Bohuslän och därför kunde jag inte motstå). Jag virkade ett helt överkast med detta. Det tog sin tid kan jag säga. Istället för att ränna ute som andra tonåringar satt jag hemma och virkade, vilket jag faktiskt föredrog. Haha.

I och med detta stora projekt fick jag blodad tand för virkning och garn. Jag åkte till garnaffärer och bibliotek så ofta jag kunde och letade efter nya spännande projekt att sätta igång med. Jag hade inte alltid råd att köpa rätt garn för beskrivningen, men det spelade ingen roll. Bara jag fick handarbeta var jag nöjd.

Många år senare, när jag slutligen träffade min man hade han några får på sin gård. Det fick upp mitt intresse för just ull. Innan dess hade jag inte brytt mig så mycket om vilket material jag virkade i, bara det var garn. Nu gick jag helt in för ullen.

Jag sprang på den ena kursen efter den andra: stickning, virkning, ullsortering, sy i skinn, tovning, färga med ull m.m. Jag åkte ner till Skåne och upp till norra Bohuslän och allt där emellan. Så länge det var en kurs som hade något med ull eller får att göra så anmälde jag mig. Jag lärde mig till och med att stycka kött (ja, i alla fall grunderna).

Så en dag började jag på en sommarkurs på Löftadalens folkhögskola alldeles i närheten av där vi bor. Det var en veckokurs i tovning med ull och siden (nunotovning). Där fick vi deltagare lära oss grunderna och sedan välja själva vad vi ville skapa. För att göra fina detaljer tog kursledaren fram en filtnål och visade hur man kunde jobba med den.

Jag provade och var helt såld.

Nåltovning var det roligaste handarbetet jag någonsin hade provat på. Det var så enkelt och man fick snabbt ett resultat man var nöjd med. Kursledaren hade några böcker skrivna av Birgitte Krag Hansen. Jag lånade hem dem och började skapa min allra första figurer. Och sedan dess har jag inte kunnat sluta. 😉

De första jag började med var att göra olika seriefigurer. Här kan du se bilder på detta.

I och med detta har jag lärt mig mer om ull, olika typer av ull och testat mig fram för att se vilka som passar bäst att nåltova med och vilka som inte gör det. I det tidigare inlägget pratade jag om perendale och merinoull och de är mina favoriter när det gäller ull att nåltova med. Det finns många fler och säkert andra som passar ännu bättre, det är helt enkelt en smaksak. Så bara för att jag gillar dessa två måste inte du göra det. 🙂

Vill du lära dig mer om hur man skapar med ull visar jag hur du steg-för-steg gör en emoji i ull.

Ulliga hälsningar

Nathalie Sjögren – den nåltovande skräckförfattaren


6 tankar om “Hur jag blev en nåltovningskonstnär

Kommentarer är stängda.