Hur blev jag publicerad? 6


2011 publicerades min debutroman I nattens mörker. Men hur gick det hela till? I dagens inlägg berättar jag min historia från att gå från opublicerad till publicerad.

Det här inlägget innehåller affiliatelänkar från Bokus

Kanske var jag naiv, kanske var jag våghalsig. Hur som helst så fanns det aldrig i min sinnevärld att jag INTE skulle bli publicerad. Det var ju klart att jag skulle bli. Frågan var bara när.

Så här i efterhand har jag insett att det är inte alltid så lätt att få sin bok publicerad. Många kämpar med att komma fram och en del går egna vägar, t.ex. självpublicering eller startar sitt eget förlag. Jag var lite i de tankarna ett tag, men ville ändå försöka hitta ett förlag först.

Jag började med att skicka till de mer kända förlagen och där fick jag ganska snabbt nej. Jag letade runt på nätet och hittade några mindre men de sa också nej. En av dem sträckte sig så långt att de talade om att min genre var ganska smal och därför kunde de inte publicera boken.

Då började jag fundera. Jag måste hitta förlag som fokuserade mer på skräck. Kanske jag till och med behövde ta hjälp med mitt manus innan jag skickade det till förlag?

Jag kontaktade en lektör, en som går igenom hela manuset och kommer med förslag på ändringar – både grammatiskt, språkligt och dramaturgiskt. I samband med att hon tog emot manuset tipsade hon mig om ett förlag som just då sökte efter kvinnor som skrev skräck.

Förlaget hette Mörkersdottir förlag​ och jag skickade in manuset innan lektören hade kommit med sitt utlåtande. Förlaget var intresserad och sa att jag skulle återkomma när jag hade gått igenom lektörens förslag på ändringar.

När lektören var klar och jag äntligen hade gått igenom alla ändringar hade tyvärr förlaget manusstopp. Jag fick helt enkelt leta efter ett annat.

Hur skulle jag då hitta ett? Jag hade ju haft svårt att hitta förlag innan. Hur skulle jag nu göra? Hur hade andra som skrev skräck hittat förlag? Jag gick in på adlibris och sökte på genren skräck. Vid varje titel står det vilket förlag boken tillhör. Jag sökte mig därifrån vidare till förlagen och kontaktade dem en efter en.

Tills slut var det ett förlag som nappade. King Inc. De erbjöd ett avtal som var en blandning av publicering och självpublicering. Jag bekostade en del av tryckkostnaden och förlaget stod för bild och att sätta inlagan. Så hösten 2011 hade jag äntligen I nattens mörker i min hand. Det var en underbar känsla.

Att bli publicerad var både otroligt roligt men också en läxa jag fick lära. Någonstans på vägen missade vi att göra en ordentlig korrekturläsning och därför smög det sig in en del stavfel och syftningsfel i boken. Det gjorde att jag funderade på att kanske leta efter ett annat förlag. Och den historian kommer jag att berätta i ett annat inlägg. 😉

Vill du själv få en bok publicerad? Vill du få hjälp och tips kring hur man skriver, vad man inte ska göra och hur man kan leva på sin kreativitet. Då har jag några böcker som jag kan rekommendera.

Att skriva med glädje av Kim M. Kimselius. Med en dunderdebut: 11.000 böcker sålda på en vecka, 22 böcker utgivna och 15 år som författare, vet Kim M. Kimselius hur man skriver en bok. Här delar hon generöst med sig av sina kunskaper i en glädjefylld bok där hon berättar om allt, från första början till färdig bok.
En bok som gör det möjligt för alla att skriva, på ett roligt och inspirerande sätt!
”Skriv direkt från hjärtat!” säger Kim, och det är precis det hon har gjort!

Det här är en bok som på ett enkelt och lustfyllt sätt tar dig igenom alla olika steg i en skrivprocess – från att skriva utkast till att jobba med framsidan på boken inför tryckning. Köp boken på Bokus här. 

 

 

En annan bok som jag rekommenderar är 10 misstag författare gör. Misstag kan vara dyra, onödiga, roliga eller en förutsättning för att man ska lära sig. Under det gemensamma namnet ”Tre hattar” delar författaren Kim M. Kimselius, lektören Lennart Guldbrandsson och bokutgivningscoachen Kristina Svensson med sig av sina och andras värsta och bästa grodor för att du ska kunna undvika åtminstone några av misstagen. Vill du köpa den, så finns den på Bokus.

 

 

En tredje bok som Kim M Kimselius också är delförfattare till är 10 tips för att leva på din kreativitet. Drömmer du om att förvandla din kreativa hobby till ditt yrke? Eller undrar du om det överhuvudtaget går, trots vad folk i din omgivning säger?
I den här boken får du handfasta råd av tre proffs, med sammanlagt 37 års erfarenhet av bokbranschen. Författaren Kim M. Kimselius, lektören Lennart Guldbrandsson och bokutgivningscoachen Kristina Svensson avslöjar de hemliga knepen för att kunna arbeta med det de älskar att göra. Hur får man en stadig inkomst? Vad är den viktigaste förutsättningen för att bli riktigt produktiv?

Boken finns på Bokus.com


6 tankar om “Hur blev jag publicerad?

 • Gunnar FN

  Bra kämpat. Det kan vara tufft att uppfylla en dröm. Men värt det i slutändan (som ofta visade sig bara vara en ny start). 🙂

  • nathaliesjogren Inläggsförfattare

   Ja även om allt inte var perfekt med min första bok så öppnade den upp många dörrar och hjälpte mig att utvecklas

 • Anna / Webbtanten

  Roligt att läsa om din första utgivning. Det är ju på misstagen man lär sig.. Jag har just nu stiltje i mitt bokskrivande, men hoppas kunna återuppta det igen i sommar. Har inte kommit så långt som till att planera hur och vem som ska ge ut boken.

Kommentarer är stängda.