Hungerspelen – bok jämfört med film 15


I en serie av tre tänkte jag jämföra varje bok i triologin Hunger Spelen med sin respektive film. Först ut är Hungerspelen.

(Det här inlägget innehåller affliatelänkar från Bokus och Ginza)

Boken Hungerspelen utspelar sig i en dystopisk framtid där samhället är uppdelat i 12 distrikt, strikt styrt av huvudstaden och presidenten Snow. Varje distrikt jobbar för huvudstaden som är det mest välmående distriktet. En gång om året måste varje distrikt utse en pojke och flicka som representanter till ett Hungerspel. Spelet livesänds i alla distrikt och det hela går ut på att varje deltagare kämpar för sitt liv mot varandra i olika specialbyggda arenor. Den som överlever vinner.

Huvudpersonen Katniss Everdeen får höra sin lillasysters namn bli uppropad som årets deltagare och då tar hon sin systers plats. Hon dras in i en kamp på liv och död men också en kamp på att stå emot regimen.

Kvar i distrikt 12 finns Gale, hennes barndomsvän och den som hon brukar smita iväg med och jaga (Katniss är grym med pil och båge) och den som är kär i henne. Pojken som väljs att representera distrikt 12 är Peeta, en pojke som kommer att påverka Katniss mer än hon först vet.

Skillnader mellan bok och film

Den första stora skillnaden är berättarperspektivet. Boken är skriven ur förstahandsperspektiv och man får som läsare följa med endast utifrån Katniss värld och det som händer runtomkring kommer i samband med att hon får information om det (t.ex. vad som händer i de olika distrikten medans hon är med i spelen). I filmen får man fler perspektiv och händelserna utspelar sig parallellt.

Det gör att vissa scener finns med i filmen men inte i boken, t.ex. när spelledaren pratar med president Snow om hur de ska reagera kring att Katniss börjar bli en symbol för motståndsrörelsen. Att de har dessa extra scener med i filmen gör att man får ett djupare förståelse av de olika karaktärerna, men samtidigt är istället en del scener från boken bortplockade.

Kanske är jag lite för geekig

När jag har läst en bok och sedan tittar på filmen kan jag inte låta bli att hela tiden jämföra. Vad var inte med, var har de lagt till, vilken scen har de förändrat? Om filmen inte följer boken helt kan jag bli irriterad, speciellt om versionen i boken är bättre än i filmen. Det får mig att undra om de som inte har läst boken hänger med i handlingen.

En sak som jag funderar över är introduktionen av karaktären Cinna. Han är den som designar Katniss kläder vid hennes framträdanden inför Hungerspelen. Han vill visa upp hennes styrka genom kläderna och låta henne bli minnesvärld. Cinna blir en vän till Katniss som inte alltid lyckas få många vänner.

I filmen dyker han upp helt abrupt och börjar prata. Katniss gillar honom direkt, men jag får ingen direkt känsla från honom. Han introduceras mycket bättre i boken och han kommer fram mer där. Kanske han inte behöver så mycket introduktion i filmen, eftersom han spelas av Lenny Kravitz. 😉

Generella tankar

Både boken och filmen är bra. Det är spännande och tempot är högt. Man läser ut boken snabbt och kastar sig gärna på nästa för att se hur det går. Filmen är också bra. Även om man inte har läst boken är det generellt underhållande och aktionspäckad. Det märks att filmskaparna har planerat att filmatisera alla tre böckerna, eftersom vissa scener som inte sker förrän i bok två sker redan i första filmen och de planterar det på ett effektivt sätt.

Är Katniss och Peeta kära?

Det är den ständiga frågan. Upplägget är att Peeta är kär i Katniss från början och för att de ska få sponsorer genom spelet behöver Katniss låtsas att hon är kär i Peeta. Men är det inte så att hon fattar tycke för honom på riktigt allt eftersom spelet pågår?

Min spontana reaktion när jag läste boken var just detta. Peeta hade aldrig talat om sina känslor för Katniss och när han avslöjade det i livesändning blev det en chock både för Katniss men också för mig som läsare. Men sedan började jag fundera (och har funderat genom alla tre böcker) på hur hon verkligen känner. För även om boken är berättad ur förstahandsperspektiv och man får veta Katniss tankar och reaktioner, så får man ändå inte veta hur hon verkligen känner. Hon döljer sina äkta känslor både för läsaren och för sig själv. Visst, det håller kvar spänningen genom alla tre böckerna. Vem ska hon välja – Peeta eller sin barndomsvän Gale? Men jag känner mig lite snuvad att jag inte får veta hur hon verkligen känner. Är hon kär i Peeta men vill inte riktigt erkänna det för att hon inte vill såra Gale?

Vad tror du?

Vill du läsa boken Hungerspelen av Suzanne Collins hittar du den här. Och om du vill se filmen finns den här.


15 tankar om “Hungerspelen – bok jämfört med film

 • Liw

  Vad intressant att läsa! Jag har bara sett filmerna och gillade verkligen första och andra filmen sedan tyckte jag att de anda filmerna tappade. Jag tyckte också det var frustrerande med hennes känslor för Peeta. Ibland kändes de ärligt mer som syskon än som partners samtidigt som det byggdes upp bra-att man hela tiden undrade vem hon skulle välja.

 • Dorotea Pettersson

  Jag har inte läst böckerna och jag tror bara jag har sett första filmen. Den var bra men jag blir för påverkad av hela den absurda idéen. Jag brukar också jämföra film med bok om jag har möjlighet.

 • Helena Roth

  Hm. Nu blir jag osäker. Inte säker på att jag läst böckerna… eller… hm. Filmerna har jag sett. Det vet jag. Men nä, har nog inte det. Divergent-seriens böcker har jag läst, och sen sett filmerna också. De påminner till stora delar om varandra även om handlingen skiljer sig åt rejält så klart.

 • Anethe Bergendahl

  Jag har sett de två första filmerna. Dock inte läst böckerna. Men nästan alla gånger är böckerna mycket bättre, dels för att där får plats till så mycket mer och dels för att man som läsare ser sina egna bilder medan man läser. Dock tycker jag att vissa filmer ska ses! 🙂

 • - E

  Jag tycker också att det är skoj att jämföra böcker med filmer, även om jag sällan störs av eventuella ändringar ^.~ Nu har jag ju inte läst Hungerspelen, men en väninna till mig älskar filmen och storgråter alltid till den❣ En annan väninna till mig hatar den ?

Kommentarer är stängda.