Halloween är här


Från unf.se

Idag är det Alla helgona dag, den dag då vi ska minnas våra döda och tända ljus på deras gravar. Själv tänker jag på min pappa, som gick bort när jag var 19 år. Personligen tror jag att han vet hur det går för mig och stöttar mig i mina val i livet.

Till helgen komme då Halloween, som mer och mer kommer nu till Sverige. Än så länge har jag inte gått runt med min son, utklädd, och frågar efter bus och godis. Men det kommer väl om något år.

Jag läste på lite om Halloween igår, i boken The Complete Idiot’s Guide to Wicca and Witchcraft

 Från betterworldbooks.com

En bok som jag fick i julklapp förra året från min svåger. Lite på skämt, men den har faktiskt varit mycket till hjälp nu när jag skriver om häxor. I alla fall, i den boken står det att Halloween är en högtid för häxor där de anser att sommaren är slut. Den manliga gudomliga avslutar sitt år och kommer sedan att bli pånyttfödd vid midvinterståndet (min födelsedag, förresten). På Halloween ska man äta gott och för varje tugga ska man minnas något bra och trevligt med någon man har förlorat under året. När man sväljer ska man släppa det minnet och inför nästa tugga tänka på något nytt trevligt. Andra häxor dukar upp en festmåltid och ställer fram en extra tallrik till den som har avlidigt.

Halloween har också ansetts vara den tid då ”dörren” mellan de levandes värld och de dödas öppnas. Döda och magiska varelser kommer då fram och besöker vår värld. Det hänger naturligtvis ihop med att häxorna ställer fram en extra tallrik, eftersom de döda kommer till middag.

I år har jag endat ställt ut levande ljus och marshaller på vår trappa. Kanske jag köper mig en eller två pumpor och tänder upp dem också. Vad brukar du göra på Halloween?


0 tankar om “Halloween är här

  • Tika Vaala Ewenson

    Ah, den boken har även jag i min ägo 🙂 Den bör dock tas med en nypa salt 😉 böcker om wicca läses bäst (på svenska iaf) ur författaren Scott Cunninghams synvinkel, om jag får ge ett litet boktips 😉

    Önskar dig en Trevlig Halloween!