Gästbloggare Eva Holmquist 1


Idag gästbloggar Eva Holmquist hos mig. Hon berättar om sin senaste bok Kimya. Jag lämnar över ordet till Eva:

Marknaden – ett visuellt uppror

I Kimya, som är en urban fantasy som utspelar sig i ett dystopiskt samhälle, finns ett område som kallas för Marknaden. Det är där den illegala handeln förekommer och det är ett ställe som undviks. När Gina går dit för att ta reda på vem som är hennes biologiska föräldrar, så är det tydligt att hon inte hör hemma där på grund av hur hon klär sig. De som hör hemma där visar sitt motstånd mot staden ledning inte bara genom sina handlingar utan också med sina kläder. Vad menar jag då med det?

Jag lyssnar ibland på ett program som heter Stil i P1 och för flera år sedan hade de ett avsnitt där de talade om modet under krigsåren. Det rådde en sträng ransonering på tyg och man använde kläderna som ett sätt att protestera mot ockupationsmakten. Det här fenomenet är inget unikt för den tiden. Människor har i alla tider både signalerat tillhörighet till en grupp och motstånd med hjälp av hur de klär sig. Det här gör de även i Marknaden.

I staden finns något som kallas för standardoveraller. Det är de kläder som staden tillhandahåller för alla. De som har bättre ställt kan köpa overaller som är specialgjorda för dem. I marknaden finns de som har standardoverallen, men ofta har de justerat dem på något som exempelvis genom att riva av armar. Det finns också många som går steget längre och skapar overaller med olikfärgade tyglappar som en protest mot det förtyck som de upplever att stadens styrelse utövar. De vägrar klä sig i enhetliga, enfärgade overaller utan skapar sina egna kläder.

Marknaden är alltså inte bara ett område där illegal verksamhet bedrivs. Där finns också ett visuellt uppror som är uppenbart för alla som är där. Det pågår alltså en kommunikation på flera plan. Hur använder människor kläder för att uttrycka sina åsikter i andra böcker som du läst?

Eva Holmquist

Eva Holmquist är en vetgirig bokmal som skriver fantasy, science fiction och skräck. Hon är uppvuxen i Pixbo utanför Göteborg, men bor numera i Jönköping. Dagarna används åt att kvalitetssäkra IT-system medan kvällar och helger ägnas åt böcker och familjen.

“Eva Holmquist är något av en veteran inom svensk fantastik” skrev Btj när Blodskifte, kom ut 2017. Hennes berättelser brukar beskrivas som fantasifulla, tänkvärda berättelser med berättarglädje. Hon skriver både noveller och längre berättelser. Dessutom skriver hon facklitteratur som exempelvis boken ”Praktisk mjukvarutestning”.

Senast utkomna bok: Kimya

Länk till där boken kan köpas: https://www.adlibris.com/se/bok/kimya-9789188381354

Instagram: @evaholmquist

Facebook: https://www.facebook.com/TrostForEttKnytt

Blogg: https://www.evaholmquist.se/blogg/


En tanke om “Gästbloggare Eva Holmquist

Kommentarer är stängda.