Ull är ett naturmaterial som människor har använt så länge de har haft hand om får. Det är ett underbart material som skyddar mot väta och håller värmen. Ullens egenskaper är nästa lika många som saker man kan göra med ull.
Ullen kommer i många former och färger, beroende på hur man har berett den. Vid slakt tar man hand om skinnet och garvar det (en lång process med tvättning, skrapning m.m) till fina fällar. Vid klippning av ull kan man karda, spinna, sticka, virka, väva, stampa och tova ullen. Reultatet blir allt från vantar till rockar. Det är bara fantasin som sätter gränser.
Men hur har man från pälsen på ett får gått till att använda ullen att göra porträtt (så som jag gör)? Hur kom man på idéen att man skulle skulptera med en speciell nål i ull? Idag går jag igenom steg för steg hur det gick till.
1. Tovningsmaskinen uppfanns.När industrin tog fart i slutet av 1800-talet var en ledorden effektivitet. Man ville kunna göra det man tidigare hade gjort för hand med en maskin – fast fortare och bättre. En av maskinerna som så småningom uppfanns var tovningsmaskinen. Den skulle efterlika arbetet när man för hand tovade ull med hjälp av vatten och såpa. Maskinen var full av nålar med speciella krokar, eller hullingar, på sig. Dessa drog ihop ullen och fick den att tova ihop sig. På så sätt kunde man tova stora stycken av ull och få den stark och tjock.
2. Ett amerikanskt par provade en av nålarna. Eleanor Stanwood och hennes man ägde en tovningsmaskin och provade en dag att ta loss en av nålarna. Kunde man använda den enskilt, för hand? De testade sig fram och tillsammans med konstnären Ayala Talpai utvecklade de nåltovningstekniken.
3. Birgitte Krag Hansen utvecklade tekniken och genom kurser och böcker visade hon hur man kan göra bl.a. porträtt i ull. Hennes böcker var de som jag snubblade över en gång för ca 6 år sedan. Genom dem lärde jag mig grunderna i nåltovning och har sedan dess utvecklats i min ullkonst. Birgitte har haft kurser i USA och en av hennes elever, Kay Petal, tog tekniken till sig och startade ett nåltovningsföretag. Det är av Kay jag lärde mig alla detaljer i att göra ett mänskligt porträtt och numera köper jag alltid mina nålar av henne.
Jag tycker om den här historien, att tekniken har gått fram och tilbaka mellan atlanten och utvecklat sig under tiden. Men kanske det inte är så konstigt, eftersom det handlar om ull. Detta härliga material som går att forma till nästan vad som helst.
Vill du beställa ett personlig porträtt? Klicka här för mer information.
Ett fantastiskt material är ullen. Jag använder fårfällar i husbilen, sköna och snygga! Tack för lite mer kunskap om ullen!
Åh vad mysigt det låter med fårfällar i husbilen.