Första gången jag gör en synopsis


Jag har ett nytt bokprojekt på gång. En handbok i hur man nåltovar. En bok som ska innehålla text men framför allt bilder. Detta blir ett helt nytt sätt att skriva en bok för mig. Först och främst för att jag för första gången skriver en synopsis. Med andra ord har jag gjort en innehållsförteckning och utifrån den bygger jag på med text och bilder.

När jag skriver mina skönlitterära romaner och noveller brukar jag börja med en idé. En idé om hur det ska sluta, men jag vet inte riktigt hur förrän jag skriver på. Allteftersom texten blir längre får jag bättre grepp om historien och till slut vet jag hur hela upplägget av boken ska vara. Nu gör jag alltså tvärtom.

Det är både knepigt och roligt. Det är verkligen en utmaning för mig att skriva omvänt från det jag är van vid. Dessutom är det en helt annan typ av text jag skriver. Rådet jag fick av min kontakt på förlaget (ja, jag har redan kontaktat ett förlag som gillar idén) var att jag skulle tänka som om jag håller i en kurs i nåltovning och förklarar allteftersom jag jobbar med ullen. Det fungerar bra, och det kommer nog att flyta på ännu bättre när jag väl har skaffat mig en bra kamera (jag väntar spänt till julafton).