Får är väl bara får? Eller? 20


Jag har växt upp med får. Våra grannar på Tjörn hade får och varje vår var det alltid så roligt när lammen kom. Då såg jag bara får som får och visste inte mycket mer. Det var väl bara att släppa ut dem på grönbete så klarade de sig själva.

Så fel jag hade.

Min man hade redan får när vi träffades. Ett tiotal Gotlandsfår och några Gutefår.

gotl gute

 

Här fick jag min  första lektion i får. Det finns flera raser. Och inte bara raser, utan de är även indelade i olika typer – köttfår och ullfår.

Med det menas att vissa får har man endast för ullens skull och vissa har man bara för köttets. Oftast är det ingen kombination. När man har avlat fram köttraser har man inte fokuserat på ullen och vice versa. Detta har resulterat i att de flesta köttraser inte har speciellt bra ull. Med bra ull menar jag ull som kan tovas, kardas och spinnas. Den ullen slängs därför eller bränns upp. Det gör mig ont i hjärtat när jag hör det. All den fina ullen ses bara som skräp. Visst finns det andvändningsområden för den ullen också (som isolering eller istället för täckbark i trädgårdar).

På ullraserna blir det tvärtom. Här har aveln fokuserat på ullen och inte köttet. Det blir därför inte lika fina och stora styckkroppar på dessa raser jämfört med köttraserna. Men det går att äta och smakar lika gott för det.

På vår gård i Frillesås har vi både kött- och ullraser. Från början hade vi endast Gotlandsfår och Gutefår. Numer har vi Gotlandsfår, Finullsfår och Texelfår.

finull texel

Som ni ser på bilderna är det alltså skillnad mellan får och får. Och man lär sig ständigt nya saker som fårägare.


20 tankar om “Får är väl bara får? Eller?

Kommentarer är stängda.