En halländsk bohuslänning 10


Vem är jag? Vem är personen bakom dockorna? Idag tänkte jag presentera mig lite.

Jag heter Nathalie Sjögren, är 34 år och bor numer i Frillesås, norra Halland. Från början kommer jag från Bohuslän, närmare bestämt från Tjörn. En vacker ö bland klippor och hav. Även om jag trivs mycket bra där jag bor nu klappar alltid hjärtat lite mer när jag tänker på Tjörn.

Det är därför jag säger att Trollkonst i Ullskogen är halländsk konst med stänk av Bohuslän. Båda platserna är en del av mig och därmed en del av mitt hantverk.

Jag är väldigt glad att Halland på sätt och vis är lik Bohuslän. Här finns skogar och berg, men framför allt finns havet. Bara vetskapen om att det finns där ute, stort och blått, gör mig glad. Jag behöver inte åka ut till det varje dag, bara jag vet att jag kan. För mig är västkusten bästkusten.

Hur kom jag då in på att nåltova dockor? Det har varit en process som har växt fram. Jag har alltid skapat. Antingen genom att skriva eller handarbete. (Min bok, I nattens mörker, började jag skriva på när jag var nitton år men skrev inte klart den förrän 2011, samma år som den publicerades.) Först och främst var det att virka som jag sysslade med. Jag satt på mitt flickrum och virkade och virkade (om jag inte skrev då, vill säga).

Jag pysslade gärna med olika saker. Bl.a. testade jag många olika frisyrer. Det gör jag fortfarande emellanåt. Senast var när jag var på bokmässan Andra Världar i Jönköping. Då gjorde jag den här frisyren.

image

Det var inte förrän jag träffade min man som jag började fokusera mig mer för andra handarbeten. I och med att Henrik hade får började vi planer vad man kunde göra med ullen. Jag hade någon gång provat stickning men aldrig fastnat för det. Nu blev jag dock mer intresserad. Även för alla möjliga hantverk. Bara det hade med ull att göra.

På så sätt kom jag i kontakt med Löftadalens folkhögskola, bara några kilometer från oss. Där gick jag en kurs i tovning. Tovning med vatten och såpa. Ett moment på kursen var att nåltova. Det tyckte jag var så roligt att jag lånade hem några böcker om hur man nåltovar figurer. Och sedan var jag fast.

Ju mer jag nåltovar desto mer lär jag mig. I början blev det bara lealösa figurer som gick sönder bara man tog lite  i dem. Sedan gjorde jag seriefigurer och tomtar. Tomtarna har jag fortsatt med och de blir alltid nya varianter av dem varje år. I julas beställde jag en instruktions-dvd av en kvinna i USA. Hon visade hur man gör dockor och genom de filmerna har jag lärt mig hur man gör porträtt.

Där är jag nu. Det är dockor för hela slanten men jag planerar även att göra tomtar under sommaren, inför kommande julmarknader (det är bäst att vara ute i god tid).

Det var en bit av mig. Är det något mer du vill veta, lämna gärna en kommentar.

/Nathalie


10 tankar om “En halländsk bohuslänning

 • Annika Elgeskog

  Vad kul att läsa om dig och varför du i dag är så duktig på det du gör. Jag tycker det är så kul att du hittat en kvinna i USA som du köpte en dvd av och nu sitter du i Sverige och gör fina alster. Jag älskar vad internet har gjort för oss människor.

  • nathaliesjogren

   Ja, absolut. Jag har lärt mig mycket med hjälp av internet. Och vågat göra saker som jag annars skulle skippat. T.ex. vågade jag sy en steampunkkjol (!) eftersom det fanns en bra och tydlig instruktionsvideo på youtube.

 • Lena Brolin

  Bra presentation! Och vilken fantastisk håruppsättning! Dina alster är så himla sköna! Du skulle ju ha en utställning, kanske på Komedianten?! Eller, ännu hellre, hos mig på Kärnhuset! 🙂 Men i så fall får det bli en mycket liten utställning… 🙂 Vi kan väl ha en tillsammans vettja!? Mina tavlor o dina ullalster!? Jag kan måla av dina alster? Eller du kan tova mina tavlor? Eller vi kan tova tavlor och måla ull…? Nä nu gick min hjärna igång på högvarv… Bäst att sluta innan det börjar ryka ur öronen…:) I alla fall, dina ullalster är helt underbara! Och jag gillade din presentation också! 🙂 Kraaaam!

  • nathaliesjogren

   Tack Lena. Än så länge har jag bara ställt ut på marknader och liknande och jag ska ställa ut på fler ställen i sommar. Det hade varit kul med sammarbete. Mina dockor är inte så många än och tar inte upp så stor plats, så det funkar nog bra. 🙂

Kommentarer är stängda.