Drömmen om en bok – så gjorde jag 9


Ända sedan jag var liten har jag drömt om att bli en författare. Så fort jag lärde mig att skriva var mitt mål att en dag få en bok publicerad. Men att bli publicerad är kanske inte så lätt som man tror, eller hoppas. Det har jag insett nu efteråt.

Länge hade jag svårt att få ett avslut på mina historier. Jag hittade på, skrev och kom sedan till en punkt då jag inte visste hur det skulle sluta. Istället för att jobba vidare gav jag upp och började på en ny historia.

Tills en dag då jag blev så inspirerad att jag kom på hela historien och hur den skulle sluta på en gång. Det ledde till att jag (även om det tog ett tag) skrev manuset till det som skulle bli boken I nattens mörker.

När den äntligen var klar  fick jag tips om att det är bra att låta någon professionell person läsa igenom manuset, som t.ex. en lektör. Jag hittade en som var intresserad av att läsa och så anlitade jag henne. Hon kom med en del tips om hur jag skulle kunna förbättra manuset och utifrån hennes tips bearbetade jag manuset. Sedan satte jag igång med att leta efter förlag. Men hur gör man det? Hur skulle jag kunna veta vilket förlag som var intresserad av ett manus i genren skräck?

Först skickade jag till halvstora, någorlunda kända förlag men de sa alla nej. Sedan sökte jag på mindre förlag men de sa också nej. Till slut gick jag in på adlibris hemsida, sökte på genren skräck och klickade mig igenom alla böcker på svenska. Där stod det vilket förlag de hade givit ut på och jag kontaktade dessa förlag en efter en.

Till slut var det ett förlag som nappade.

Detta förlag erbjöd att trycka boken om jag bekostade en del av det. Det gjorde jag gärna, eftersom jag hade drömt om att få min bok i handen. Tyvärr var jag lite för grön för att förstå att det är en hel del som behöver göras efter att man har bestämt att en bok ska tryckas. Någonstans på vägen missade vi att korrekturläsa boken och därför blev det en hel del stavfel och ologiska luckor som trycktes. Men jag tänkte inte så mycket på det. Jag var mest glad över att jag äntligen hade en bok.

I och med att boken nu fanns kunde jag åka runt på olika marknader och bokmässor för att sälja boken. I samband med det lärde jag känna både författare och förlagsmänniskor i fantastikgenren (fantastik är samlingsnamnet på fantasy, sci-fi och skräck). Det lärde mig hur man kan skriva och vad man ska tänka på när man får en bok publicerad. Jag började då fundera på att försöka hitta ett nytt förlag.

Jag fortsatte att skriva och fick tre noveller publicerade i olika antologier. Samtidigt skrev jag på nya böcker och drömde om att även få dem publicerade. När jag hade kommit så långt att jag hade ett manus klart bad jag några att testläsa den. En av testläsarna råkade vara en förläggare (som jag kände lite grann i och med att vi hade träffats på olika bokmässor) och hon sa direkt att hon ville trycka den. Min glädje var riktigt stor. Jag frågade då om hon skulle tänka sig att trycka om I nattens mörker (för jag visste att hon hade läst den och gillat den) och det sa hon också ja till.

Därför håller jag nu med att redigera om I nattens mörker. Det kommer under våren 2018 och heter numera Dödsvinter.

 

 

 

 

 

 

Vill du läsa den bok som Fantasiförlaget sa ja till? Den heter Undergång och finns här.


9 tankar om “Drömmen om en bok – så gjorde jag

 • Linda Brolin

  Vilken dröm som gått i uppfyllelse.

  Det har alltid varit en dröm för mig också. Har påbörjat ett litet bokprojekt nu så jag hoppas att jag någon gång kan hålla min bok i handen precis som du.

  Kram

 • Malin Lundskog

  Så himla härligt att läsa! Ge aldrig upp liksom 🙂 Bra tips att kolla igenom redan förlagda böcker i genren för att hitta förlag (fortfarande i skrivarstadiet, men hoppas att första romanen ska blir klar och ges ut efter fackboksskrivande ett tag).

  PS. Har inte vi varit med i samma antologi någon gång? (Jag varit med i de sju dödssynderna, Över en fika, Insikter, Några varv runt jorden, bara …)

  • nathaliesjogren Inläggsförfattare

   De antologierna har inte varit med i. Jag har varit med i I varje ångetag, Steampunk sagor och Svenska spöken. 🙂

 • Anna / Webbtanten

  Jag har börjat skriva på min roman! Jag vet vilket syfte, början och slut. Har lagt ner mkt arbete på karaktärerna och nu skriver jag. Har inte kommit så långt, men det är så otroligt roligt. Behöver ta mig mer sammanhängande tid. Men det kommer! Har ingen brådska.

Kommentarer är stängda.