Nu när fläderbuskarna är i full blom passar det perfekt att göra saft på blommorna. Det är lätt och mycket gott.
Recept
ca 40 klasar fläderblommor
4 citroner
1.5 liter vatten
1.5 kg socker
50 gr citronsyra
Skölj och skiva citronerna. Blanda dem med fläderblommorna i en stor kastrull eller bunke. Koka upp vattnet. Häll i socker och citronsyra och häll det över fläder-citronerna. Sätt på lock och låt stå i tre dygn. Sila och tappa upp på flaskor.
Jag skriver ca 40 klasar eftersom det är lite efter tycke och smak hur mycket fläder man vill ha. Dessutom är klasarna olika stora år från år, har jag märkt.
Glöm inte att göra eftersaft på fläder-citronblandningen. Det är minst lika gott. Allt man behöver göra är att koka upp lika mycket vatten som tidigare, häll i socker och citronsyra och häll det hela över blommorna igen. Låt stå i tre dygn, sila och tappa upp på flaskor.
Väl smakat.
/Nathalie
Sommarens godaste saft
Javisst! Det brukar stå i recept vad man ska tänka på när man fryser ner den, men i vår familj hinner vi aldrig frysa ner flädersaften. Också en av orsakerna till att jag gör eftersaft.