Diskusion och frågor kring recension 7


Jag satt och bläddrade lite på webben och dök på den här recensionen från Sirius kista som jag hade missat. Jag kan hålla med om att I nattens mörker handlar om människans mörka sidor, men jag håller inte med om att Serando inte är någon direkt intressant karaktär. För mig var han den jag tyckte bäst om att skriva om. Visst, jag kunde ha utvecklat honom mer och gett mer förklaring till varför han blev som han blev, men samtidigt vill jag inte lägga fram alla kort på bordet och förklara precis alla detaljer. Lite frågor måste man som läsare få ha kvar i huvudet efter att man läst klart boken.

Jag blev förvånad när boken blev jämfört med Tolkiens Härskartriologi. Speciellt när den jämfördes med att det var lika mycket detaljer och beskrivningar i båda. Personligen är jag inte så förtjust i att läsa böcker där varje detalj i ett rum ska beskrivas innan historien går vidare och min strävan är att inte skriva sådan böcker själv. Min förhoppning var att I nattens mörker inte skulle vara för mycket detaljerad, men kanske den var det ändå?

När jag nu äntligen har fått lite tid att jobba vidare på min nästa bok är jag tacksam för alla recensioner och kommentarer kring I nattens mörker. Det hjälper mig att utvecklas och förhoppningsvis undvika fallgropar i De onda andarna (arbetstitel).

 

/Nathalie Sjögren


7 tankar om “Diskusion och frågor kring recension

 • perny

  Det är roligt att få positiv kritik men det måste göra ont när ens favoritkaraktär blir missförstådd. Jag upplevde att Alvhilda blev missförstådd av en av mina läsare men efter diskussion kände jag att hon hade lite rätt i hennes uttalande. Uttalandet var då inte alls menat att vara negativt från hennes sida, det var bara inte alls det jag ville förmedla 😀 lite som jag kan tänka att det var med Tolkienjämförelsen för dig. Är lite orolig för att Ragnvald, som jag för tillfället är lite kär i, skall missuppfattas också. Jag svarade dig inne i bloggen om att även jag inspireras av musik och tipsade dig om att kika på min spellista för Alvhilda. http://alvhilda.blogspot.se/search/label/Spellista.

  Lycka till med de onda andarna.

  • nathaliesjogren

   Ja, det är nog författarens svåraste uppgift, att förmedla det man vill förmedla till läsarna. Även om man får kritik har jag hittills fått konstruktiv kritik och tar det gärna till mig.
   Tack, jag såg din spellista. En del av låtarna var mycket inspirerande.

   /Nathalie

 • perny

  Det är roligt att få positiv kritik men det måste göra ont när ens favoritkaraktär blir missförstådd. Jag upplevde att Alvhilda blev missförstådd av en av mina läsare men efter diskussion kände jag att hon hade lite rätt i hennes uttalande. Uttalandet var då inte alls menat att vara negativt från hennes sida, det var bara inte alls det jag ville förmedla 😀 lite som jag kan tänka att det var med Tolkienjämförelsen för dig. Är lite orolig för att Ragnvald, som jag för tillfället är lite kär i, skall missuppfattas också. Jag svarade dig inne i bloggen om att även jag inspireras av musik och tipsade dig om att kika på min spellista för Alvhilda. http://alvhilda.blogspot.se/search/label/Spellista.

  Lycka till med de onda andarna.

 • Miia - Sirius kista

  Tack för att du har kommenterat min recension och tack för att jag fick ta del av dina tankar. Det var inte meningen att ”mobba” Serando även om jag inte tyckte att det var min favorit. Man tycker olika och jag tror säkert att många skulle gilla honom. Jag hoppas att du även har sett det postitiva i recensionen. Dock har jag gett den ett konstigt lågt betyg som jag inte håller med mig om och ska ändra på. Kanske har min läsupplevelse varit färgad av sorgen efter bortgången av min svärfar, som gick bort då läste din bok.
  Nu i efterhand, när jag tänker på din bok och vad jag minns av den, är det mer eller mindre bara postiva saker. Det härliga tryckande mörkret, kylan, innestängdheten, och målandet av mänsklig godhet och ondska. Jag minns även din hjältinna som en kick ass-kvinna att se upp till (även pga hennes brister). Det ska bli spännande att få se mer av dig i framtiden.

 • Miia - Sirius kista

  Tack för att du har kommenterat min recension och tack för att jag fick ta del av dina tankar. Det var inte meningen att ”mobba” Serando även om jag inte tyckte att det var min favorit. Man tycker olika och jag tror säkert att många skulle gilla honom. Jag hoppas att du även har sett det postitiva i recensionen. Dock har jag gett den ett konstigt lågt betyg som jag inte håller med mig om och ska ändra på. Kanske har min läsupplevelse varit färgad av sorgen efter bortgången av min svärfar, som gick bort då läste din bok.
  Nu i efterhand, när jag tänker på din bok och vad jag minns av den, är det mer eller mindre bara postiva saker. Det härliga tryckande mörkret, kylan, innestängdheten, och målandet av mänsklig godhet och ondska. Jag minns även din hjältinna som en kick ass-kvinna att se upp till (även pga hennes brister). Det ska bli spännande att få se mer av dig i framtiden.

Kommentarer är stängda.