Den kallaste flickan i Coldtown av Holly Black 2


Vill du läsa en bok om vampyrer och en kvinnlig huvudkaraktär som upptäcker att vara en vampyr är inte så glamoröst som det verkar? Då ska du läsa Den kallaste flickan i Coldtown av Holly Black.

(Det här inlägget innehåller allifiatelänkar från Bokus.com)

Det här är en berättelse om Tana som lever i en värld där vampyrer är lika naturligt som livsmedelsaffärer. De är del av samhället. Men vampyrer har blivit ett problem och för att försöka hindra att spridningen av nya vampyrer ökar har man stängt av olika städer, sk Coldtowns. I dessa städer lever vampyrer och även vanliga människor. Ingen kommer ut därifrån om man är vampyr eller är smittad. Om man är vanlig människa kan man komma ut om man har en speciell spelmarkör som ett slags lösen.

Om man blir biten av en vampyr blir man först kall. Man har då ett slags val. Antingen dricker man blod från en människa och på så sätt förvandlas till en vampyr, eller så står manemot frestelsen och efter ca 80 dagar är man vanlig människa igen. Att stå emot frestelsen är inte lätt eftersom det är som att gå på den värsta tänkbara drogavvänjning. Det är inte många som klarar av det, eftersom man måste låsas in och även kedjas fast för att inte attackera folk.

När Tana vaknar upp efter en fest upptäcker hon att hon är den enda som har överlevt festen. Alla hennes kompisar har dödats av vampyrer. När hon letar sig igenom huset hittar hon sin expojkvän Aidan (som har blivit biten och nu är kall) tillsammans med vampyren Gavriel som är fastkedjad vid väggen. Tana blir snabbt inblandad i en jakt från de attackerande vampyrerna och tillsammans med Gavriel och Aidan flyr de till den närmaste Coldtown. Men är de ens säkra där inne?

Det här är en fräsch version av vampyrböcker. Den påminner mycket om Charlaine Harris böcker på samma sätt att vampyrer är erkända och en del av samhället, men här lever de inte fritt utan myndigheterna försöker stoppa in dem och kontrollera dem i speciella städer. Jag som har läst en hel del vampyrböcker och sett många filmer/tv-serier med vampyrer märkte att jag hade en del förutfattade meningar om vad vampyrer kan och inte kan göra, men det förklaras bra vad det är som gäller i den här boken.

Jag gillar tanken på att bli biten är som att bli infekterad och att det kan finnas ett bot till det. Om man kämpar emot frestelsen kan man bli mänsklig igen.

Det är ett högt tempo i boken och man läser snabbt igenom den. Varje kapitel inleds med vackra citat från kända författare, filosofer mfl som talar om döden. T.ex. Människan dör av kyla, inte av mörker – Miguel de Unamuno. Dessutom är nytid och dåtid snyggt varvat mellan kapitlen och sakta får man lära känna huvudkaraktärerna och deras värld.

Tana är en modig tjej. Även om hon egentligen är vettskrämd av allt som händer med och kring henne ger hon inte upp. Hon drivs av kärlek till sin lillasyster och att kunna hålla henne säker. Det gör att hon tvingar sig göra saker som hon aldrig skulle ha vågat i vanliga fall.
Världen som författaren berättar är trovärdig och spännande. Vampyrerna livesänder sina vackra midnattsfester och glamouriserar sig själva, men man får även (genom Tana) upptäcka att det är inte så vackert som vampyrerna vill att det ska verka.

Det jag inte gillar med boken är att kärlekshistorien inte byggs upp tillräckligt tydligt. När första kyssen dyker upp blev jag lite förvånad och hade inte längtat efter den som jag skulle ha velat. Dessutom går ibland händelseförloppet lite för fort och berättas sammanfattande istället för att gestaltas.

Men annars är detta en bra vampyrroman. Tillräckligt läskig och tillräckligt glamouriserande av vampyrer. En alldeles utmärkt ya-bok. Vill du läsa den kan du ladda ner den som e-bok hos Bokus här. Eller, om du föredrar att läsa den i bokform finner du den här.

Den kallaste flickan i Coldtown får 4 koppar av 5 av mig.

Har du läst den? Vad tyckte du? Lämna gärna en kommentar.


2 tankar om “Den kallaste flickan i Coldtown av Holly Black

Kommentarer är stängda.