De 4 vanligaste nålarna att nåltova med


Grön, röd, blå och guld. Dessa är de nålar jag använder mest när jag nåltovar. I dag tänkte jag gå igenom de olika nålarna och vad man kan använda dem till.

Grön När du börjar nåltova en figur behöver du få ullens fibrer att dra ihop sig och forma sig till den basform du vill ha. Den gröna nålen är grov med många hullingar. Det gör att den snabbt får ullens fibrer att dra ihop sig. Den passar inte bara perfekt när du börjar nåltova, utan även när du jobbar med ull med grova fibrer, som t.ex. gotlandsull.

Röd Den röda nålen är något finare än den gröna, men ändå relativt grov. Den kan du också använda när du börjar nåltova och passar utmärkt till ull som inte har lika grova fibrer, som t.ex. merino, perendale och finull. Du kan även använda den röda att jobba på olika detaljer, så som armar, ben och mössor.

Blå Det här är en av mina favoritnålar. När du väl har gjort basen på din figur och ska skapa detaljer så som näsa, mun, fingrar eller jobba på ytor där du inte vill ha stora gropar från nålen, är den blåa perfekt. Den fungerar utmärkt tillsammans med finare ull, t.ex. parendale, finull och merino.

Guld Om du jobbar med små detaljer är den här nålen perfekt. När jag gör små ögon, med pyttesmå pupiller och ännu mindre vita prickar som ska föreställa blänk, då tar jag guldnålen. Den är en mycket fin nål med endast ett fåtal hullingar och den passae perfekt till de allra minsta detaljerna.

Hitta din favorit bland nålarna i min webbshop och lär dig bli en nåltovningskonstnär du också.