Där tog jag kål på en till 3


Kill your darlings brukar det heta när man redigerar i sitt manus och måste stryka scener eller till och med karaktärer. Men hur är det med böcker som ännu inte har fått något kontrakt att bli publicerade? Hur jobbar jag med dem?

Jo, jag har ett manus liggande. Hela första utkastet är skrivet och jag har dessutom skickat det till en lektör och fått tillbaka kommentarer på det. Orsaken till att jag inte har kommit vidare är att andra böcker har kommit i mellan: Undergång och Dödsvinter.

När jag nu redigerar Dödsvinter (som ev. kommer att byta titel igen) får jag ibland stryka vissa karaktärer eller göra två till en. Och så kämpar jag fortfarande med att skriva om slutstriden.

Det var just problemet med att få till slutstriden som fick mig att börja tänka på det andra manuset. Det som för tillfället heter Dimma över Ödesbyn (och det lär säkert få en annan titel i slutändan). Kanske krampen med slutstriden kommer att släppa om jag skriver lite på det manuset istället? Så tänkte jag när jag körde bil genom samhället Åsa igår kväll. Det är just i Åsa som boken utspelar sig och jag tänker alltid på mina karaktärer när jag är där.

Nyligen läste jag boken Mooncalled av Patricia Briggs och A discovery of witches av Deborah Harkness. Båda dessa böcker utgår ifrån att huvudkaraktären känner till alla övernaturliga fenomen och väsen så som varulvar, häxor och vampyrer. Världen är redan väl etablerad för karaktärerna och det är i denna värld som saker börjar ske och sätter saker i rullning. Så skulle jag gärna vilja skriva i mina böcker och inte bara att karaktärerna lär sig om världen tillsammans med läsaren.

När jag satt där i bilen och funderade på det klickade det plötsligt till. Så klart ska huvudkaraktären i Dimma över Ödesbyn redan känna till det övernaturliga och speciellt om häxor. Hon ska inte var ovetande och få lära sig om allting utan fördjupar sig istället och upptäcker nya faror. Men hur ska jag då lösa att det är hennes mamma som ska avslöja för henne att hon är en häxa? Då måste jag skriva om hela deras relation. Om inte …

Jag stryker mamman från manuset. Hon har gått bort och det är därför huvudpersonen flyttar till Åsa: för att söka efter sina andra släktingar. Dessutom kommer det att förändra hennes relation med sin pappa och göra det mycket mer intressant.

Åh så nöjd jag kände mig.

 

Vilka typer av böcker läser du helst? Den där du tillsammans med karaktärerna upptäcker hur saker och ting är, eller där du kastas in i en redan känd värld och en extra tvist händer? Lämna en kommentar.


3 tankar om “Där tog jag kål på en till

  • Helena Roth

    Härligt att du fick inspiration och en lösning i en och samma veva!

    Vad jag tycker bäst om… det varierar nog. Jag tycker om både ock. Inte minst i just fantasy-genren är det roligt med variationen, ibland är jag lika ovetande som huvudpersonen, ibland är det bara jag.

  • Lillan Kind

    Oj, det var en svår fråga. Jag vet inte om jag kan säga att jag läser det ena hellre än det andra. Jag är öppen för vilken sorts handling som utspelar sig.

Kommentarer är stängda.