Bygg din egen fantasyvärld del 4 1


Nu är det endast tre avsnitt kvar i bloggserien Bygg din egen fantasyvärld. Det är en serie blogginlägg där jag och Sandra Jönsson går igenom hur du ska skriva och vad du ska tänka på innan du skriver din fantasybok. Dagens inlägg handlar om folkslag och varelser.

Sandra går igenom begrepp och ger dig övningar i hur du kommer fram till vilka olika typer av folkslag och jag berättar hur jag gjorde när jag skrev mina böcker Undergång och Dödsvinter. Missade du de tidigare inläggen? Ingen fara. Här hittar du del 1, del 2 och del 3.

Dödsvinter

I Dödsvinter finns det inte så många folkslag. Det finns människorna som representerar den goda sidan och Serando som representerar den onda. Visst finns det gråzoner bland människorna men generellt är de alla rädda för Serando, som håller hela byn i ett järngrepp genom att med tankekraft locka till sig kvinnor och döda dem. När jag skrev den boken var det ingen tvekan om vilka som var goda eller onda. Därför la jag inte ner någon större del av bakgrundsarbetet kring detta.

Undergång

Det gjorde jag däremot inför skrivandet av Undergång. Jag tog hjälp av boken Nordiska väsen av Johan Egerkrans. Den är full av nordiska folkväsen och en hel del av dem inkluderade jag i min bok, bl.a. GruvMaja, Askefrun, Sjöjungfruar och Varvulven. Bilderna i den boken hjälpte mig att bygga upp de olika karaktärerna men jag letade även allmänt om dessa olika väsen för att lära mig hur man försvarar sig mot dem. Annars hade inte min huvudkaraktär klarat sig.

Förutom dessa använde jag mig av saker från verkligheten, speciellt en stor sten som ser ut som en groda. Denna stengroda pratade jag om i förra avsnittet som handlade om platser. Men det är även en figur. I min bakgrundshistoria har den två sidor – en på vardera sida av parallellvärldarna. På mänskosidan är grodan god och i underjorden är han ond. Detta tog jag inte riktigt med i själva boken, men jag kan om jag vill utveckla detta i nästa bok.

Att tänka på

När du själv ska bygga upp och bestämma vilka folkslag och varelser du ska ha med i din berättelse kommer här några tips:

  • Ha så många att du känner att du kan hantera dem. Risken finns att några är för lika varandra och då kan du lika gärna slå ihop dem till en
  • Kategorisera dem. Vilka är onda? Vilka är goda? Vilka är mitt emellan?
  • Vilka platser hör de till? Kanske styr de vissa av de platser som du har byggt upp? Bråkar de kanske om vem som ska bo var?
  • Vilka är viktiga för historien och ska därför få stort utrymme i berättelsen? Vilka är inte lika viktiga och ska därför bara vara bifigurer?
  • Ta inspiration av det som redan finns. Jag gick till väsen från den fornnordiska mytologin. Du kan göra något liknande.

Lästips

Ett lästips som jag verkligen rekommenderar är Nordiska väsen av Johan Egerkrans. Han går igenom de allra vanligaste varelserna i nordisk mytologi och berättar hur de beter sig och vad man ska göra för att klara sig undan dem. Med vackert illustrerade bilder kommer varje väsen till liv. Köp den här på bokus. 

 

 

 

 

 

Övning

Vill du komma igång med att skapa dina folkslag men vet inte riktigt hur du ska börja? Sandra ger dig tydliga exempel på vilka olika folkslag som är vanligast och ger dig bra övningar som får dig att komma igång med ditt skapande. Gå in på hennes blogg och bygg din värld.

 

Nästa gång

Nu är det bara två avsnitt kvar i den här bloggserien. Nästa gång kommer vi att diskutera Flora och Fauna i din fantasyvärld. Väl mött då.


En tanke om “Bygg din egen fantasyvärld del 4

Kommentarer är stängda.