Bygg din egen fantasyvärld – del 3 3


Då var det dags för del tre i bloggserien Bygg din egen fantasyvärld. Tillsammans med Sandra Jönsson skriver jag ett antal blogginlägg som går igenom olika delar i hur du bygger din värld inför att skriva din bok. Sandra förklarar skillnader och likheter mellan olika genrer och kommer med konkreta förslag och tips på hur du kommer igång. Jag berättar hur jag gjorde när jag byggde upp mina världar kring mina böcker Undergång och Dödsvinter. Idag handlar det om platser.

Missade du eller vill läsa de förra inläggen igen finns de här: Första delen hittar du här. Den andra delen  hittar du här.

Hur valde jag mina platser?

Undergång och Dödsvinter är två helt olika typer av böcker.  Undergång är en fantasy med en spegelvärld och den riktar sig till ungdomar och vuxna. Dödsvinter är en skräckroman för vuxna. När jag byggde upp deras respektive världar jobbade jag på helt olika sätt.

Dödsvinter var en bok som jag började skriva på när jag var nitton år. Jag hade bilden i huvudet hur mina plaster såg ut och jag skrev berättelsen efter det. Den trycktes 2011 under namnet I nattens mörker, men nu redigerar jag om den och den kommer ut som Dödsvinter nu i år.

Det finns bara två platser i Dödsvinter – en stor, mörk skog med ett slott i och en by intill den stora skogen. Jag ville skapa känslan av klaustrofobi och att människorna i byn inte kan komma undan slottet och det monster som bor där. Därför ville jag inte berätta om andar byar, om andra platser där de möjligtvis kunde fly till. För monstret Serando har byn i ett järngrepp med hjälp av tankekraft. Det jag beskriver i boken är det jag själv har tänkt ut kring platserna, inget mer. Skogen är mörk och tät. Slottet är svart och hotfullt. Byn är enkel och gammaldags.

När det kommer till Undergång är det en helt annan uppbyggnad. Här finns det inte bara en värld utan två: dels mänskovärlden  och dels dess parallellvärld. Skillnaden mellan dem är inte så stor eftersom det just är en parallellvärld där allt ser nästan likadant ut. Det jag ändrade på var färgen och lukten. Men de olika platserna som karaktärerna kommer till jobbade jag mer med.

Jag utgick ifrån en naturreservat inte långt ifrån där jag bor. Många gånger gick jag runt på stigen kring det naturreservatet och fantiserade ihop olika scener. Sedan gick jag hem och skrev dem. Jag jobbade även med att skriva ihop en beskrivning av de olika platserna innan jag skrev själva boken. Naturreservatet ser ut i boken som det gör i verkligheten. Det jag har lagt till är de olika ingångarna till underjorden, men de har jag också tagit från saker som finns på plats. En ingång är en stor sten som ser ut som en groda. En annan ingång är ett stenrös som också finns på reservatet. Genom att vandra omkring bland dessa platser kom jag på en massa saker.

En plats som jag inte kunde besöka var ön och fyren Nidingen. Den ligger långt ute till havs och man måste boka en båt för att komma dit. Jag fick googla fram bilder på fyren och med hjälp av dem hitta på hur min plats i boken skulle se ut. I verkligheten finns det fler hus som jag tog bort i Undergång. Sedan fick jag hitta på hur det såg ut under jorden på ön. Där utspelar sig den sista striden.

Tips du kan tänka på när du kommer på dina platser

  1.  Ha inte för många platser. Det blir bara för svårt för dig att hålla reda på och jobbigt för läsaren om karaktärerna hela tiden kommer till nya ställen.
  2. Ha inte för lika platser. Se till att särskilja dina platser. Kanske genom olika typer (stad, by, land, hav, luft) eller färger och lukter. Gör dem gärna så olika varandra så att man lätt förstår var man befinner sig när du i din berättelse beskriver platsen.
  3. Du kan dela upp dem i goda och onda. Det kan hjälpa dig i att särskilja dem. Är det olika krafter eller makter som styr, vilka platser tillhör vilka makter? Alla goda platser kan vara ljusa och alla onda kan vara mörka. Eller så är alla goda uppe i luften och alla onda nere på marken.
  4. Vilka är viktigast för din berättelse? Du kanske har en del platser men vissa av dem är mer avgörande än andra. Så var det för mig när jag skrev om Nidingen. Jag planerade mycket kring hur den såg ut just för att den avgörande striden skulle äga rum där. En annan plats, där min karaktär blev jagad av vargar, var en kortare scen och jag beskrev det bara som en skog.
  5. Ta inspiration från verkligheten. Även om du inte jobbar med en parallellvärld som jag så kan du gärna ta hjälp av olika platser och ta delar av dem till din värld.

En bra övning att komma igång med

Sandra har en väldigt bra övning på sin blogg som hjälper dig att komma igång med att forma dina platser. Det är en kreativ övning där du släpper skaparglädjen fritt och får en bra start i ditt byggande.

Läs vidare

En bok som är väldigt bra när det gäller att skriva och jobba med sin text är Stephen Kings Att skriva: en hantverkares memoarer. Det är både en självbiografi och handbok i skrivandets hantverk. King berättar om barndomen på 50- och 60-talet, om skolåren och om det tidiga intresset för skrivandet. Han ger också praktiska och underhållande tips till aspirerande författare med en mängd exempel från sina egna och andras texter.

Det här är en tydlig och intressant bok med konkreta tips kring hur du kan skriva. Jag rekommenderar verkligen att du ska läsa. den. Köp den på bokus här.

 

 

 

 

En annan bok om skrivande är Kim M. Kimselius bok Att hitta glädje i skrivandet. Det här är en bok för dig som drömmer om att bli författare, eller bara vill förbättra ditt skrivande. Sedan debuten 1997 har Kim M Kimselius gett närmare 40 böcker och vet hur glädjefyllt det är att skriva. Här ger Kim tips om hur du skriver en bra berättelse, råd vad du ska göra vid skrivkramp och information som gör att du hittar glädje i skrivandet. En bok som gör det möjligt för alla att skriva, på ett roligt och inspirerande sätt!

Det här är en bok jag verkligen rekommenderar då Kim skriver på ett lätt sätt och ger enkla och roliga tips på att komma igång. Köp Att hitta glädje i skrivandet på bokus.com

 

 

 

Eller om du vill gå in mer på just hur man skriver fantasy så finns boken The Complete Guide to Writing Fantasy (obs! på engelska). Den erbjuder något för skribenter på alla olika nivåer, ger råd och detaljerade instruktioner för att skapa en trovärdig fantasyvärld. Den finns att köpa här på bokus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nästa gång

Nu har vi kommit igenom hälften av den här bloggserien. Tidigare har vi pratat om vilka världar det finns och hur man lägger grunden. Nästa gång går vi in på olika folkslag.

Fick du något tips eller någon idé kring ditt skrivande? Dela gärna med dig i en kommentar.


3 tankar om “Bygg din egen fantasyvärld – del 3

Kommentarer är stängda.