Bygg din egen fantasyvärld – Del 2 9


Här är andra delen i serien Bygg din egen fantasyvärld. Det är en serie blogginlägg där jag och Sandra Jönsson går igenom steg för steg hur du kan tänka när du ska skriva en fantasyhistoria. Sandra fokuserar på att förklara allmänt och jag berättar hur jag gjorde när jag skrev mina två böcker Undergång och kommande Dödsvinter. Missade du förra inlägget kan du läsa det här.

Den här gången handlar det om grunden till fantasyvärlden. Frågor som man då bör ställa sig är:

  • Hur blev världen till?

  • Vilka naturlagar finns?

  • Vad bygger allt på?

  • Vad finns det för bakgrundsfakta?

Sandra går in i detalj hur man bygger upp grunden och ger dig konkreta tips på vad du kan tänka på samt en skrivövning för dig som vill komma igång med ditt världsbyggande. Jag ska berätta hur jag gjorde kring mina böcker, främst Undergång men även en del kring Dödsvinter.

Undergång utspelar sig på naturreservatet Näsbokrok, en plats som finns i verkligheten. Jag gick dit många gånger och fantiserade ihop vad som skulle hända i min bok, var någonstans vissa scener skulle utspela sig. Men genom att tänka kring frågorna ovan fick jag en bättre grund att bygga min historia kring och allt blev mer logiskt.

I boken finns det en underjordisk värld. Den är en spegelvärld till mänskovärlden och för att komma dit behöver man passera genom vissa portaler. En av dessa är en stengroda (som också finns i verkligheten). Detta finns med i själva boken, men vad som inte finns med är historien kring hur den underjordiska världen kom till.

Jag kom på att en gång i tiden hade alla övernaturliga väsen som finns i underjorden levt i samma värld som människorna. Det fanns ingen spegelvärld och man behövde inga portaler att passera. Alla levde i en och samma värld. Men de alla de olika väsen (vättar, skogsrå, troll, sjöjungfruar) märkte att människorna inkräktade alltmer på deras liv och förstörde för dem. De blev helt enkelt inte lämnade ifred och människorna började dessutom tappa tron på dem. En gång i tiden hade de övernaturliga varit de mäktiga men nu blev de förpassade till glömska. Eftersom deras liv blev förstört genom att människorna byggde hus och röjde undan naturen tvingades de övernaturliga att bygga en underjordisk värld. Genom magi återskapade de hela världen till en version där de kunde leva ifred. Inga människor kan ta sig in dit, förutom de som har något magiskt i sig. Dessa människor har möjlighet att resa genom portalerna.

Så la jag alltså grunden till min värld i Undergång. Jag tog hjälp av verkligheten och utökade den med min egen fantasi. Vill du läsa Undergång, kan du köpa den här hos Bokus.

När det gäller Dödsvinter har jag inte byggt upp bakgrunden alls lika tydligt. Det beror på att historien cirklar kring en by, en skog och ett slott inne i skogen. När jag skrev den första gången (den hette från början I nattens mörker och den trycks nu om på nytt förlag) hade jag en vag föreställning om att den utspelade sig för länge sedan i en värld som liknade mycket ett medeltida samhälle. Nu när jag bearbetar om den har jag gått mer in på exakta årtal (1705 och 1752) då den utspelar sig, men jag har fortfarande inte bestämt var någonstans det är. Det är i en skog någonstans i Europa men mer vet jag inte själv. Själva historien kräver faktiskt inte mer och därför har jag inte gjort någon bakgrundshistoria till den.

Tips att tänka på när du bygger din bakgrundshistoria

  • Vad behövs till din historia? Håll dig till det som är relevant.

  • Var inte rädd att ta ut svängarna. Även om du kanske bygger världen på verkliga platser har du rätt att ändra och lägga till så att det passar din berättelse.

  • Skriv ner det du kommer fram till. Kanske kommer du ta med något av det när du väl skriver din bok. Då kan det vara bra att redan ha det nedskrivet. Kanske någon av dina karaktärer förklarar något kring världen och då är det bara att ta fram det du har skrivit.

  • Tänk på att det just bara är en bakgrundshistoria. Den är där för din hjälp att hålla reda på det som händer i din berättelse. Fungerar det att vissa karaktärer kan flyga överallt eller har du bestämt att en plats är oflygbar för att gravitationen är annorlunda där? Det kan också hjälpa dig när karaktärer förflyttar sig från en plats till en annan. Om du vet hur platserna förhåller sig till varandra är det lättare att skriva om det.

  • Välj själv det du vill ha med från din bakgrundshistoria i din berättelse. Även om du har mycket information behöver du nödvändigtvis inte ta med allt detta i själva berättandet.

Nästa gång ska vi prata om vilka som är de viktigaste platserna i din värld.

Var detta till hjälp? Lämna gärna en kommentar.


9 tankar om “Bygg din egen fantasyvärld – Del 2

Kommentarer är stängda.