Bygg din egen fantasyvärld – Del 1 7


Det här är första delen i en serie blogginlägg som jag och Sandra Jönsson skriver tillsammans. Vi kommer att gå igenom hur du steg för steg bygger din egen fantasyvärld inför din bok. Sandra ger dig handfasta råd och tips, medan jag berättar hur jag gjorde när jag byggde upp min värld kring Undergång och även Dödsvinter.

(Det här inlägget innehåller affiliatelänkar från Bokus.com)

Det är nämligen så att när man skriver en fantasybok behöver man som författare en bakgrundshistoria och ibland en hel värld innan man börjar skriva sin historia. Beroende på vilken typ av fantasy man skriver bygger man upp sin värld på lite olika sätt. Vissa behöver göra en ingående uppdelning av hur världen ser ut, vilka varelser som finns, hur naturen ser ut osv, medan andra bara behöver veta några detaljer.

Vill du veta mer hur man bygger upp din värld, läs Sandras blogg om detta.

När du börjar bygga din värld är det bra att tänka på att:

  • vilken typ av fantasy vill du att den ska vara? High fantasy, low fantasy, portalfantasy eller kanske intrångsfantasy? Välj en av dem, för det blir för rörigt både för dig och läsaren om du blandar
  • kom ihåg att det är du som bestämmer i din värld. Är det något du inte vill ha med eller bygga upp, strunta då i det
  • allt som du bygger upp behöver inte vara med i boken. Detta är en bakgrund för dig som du kan stå på och som gör dig säkrare som författare.
  • du kan ta inspiration från din egen omgivning, så som jag gjorde, men allt som finns i verkligheten måste inte vara med i din värld. Du får lov att ändra på saker för att det ska passa in i din historia
  • besök din värld många gånger. Är det en fysisk plats, gå omkring där, ta foton att titta på när du kommer hem och skriver, känn med alla dina sinnen. Är det en helt påhittat värld, blunda och låtsas att du besöker den. Vandra omkring och se vad du upptäcker.

 

 

 

 

 

Boken Undergång är vad man kallar en portalfantasy, där huvudpersonen hamnar i en annan värld genom att gå igenom en portal. Exempel på detta är Narnia av C. S. Lewis och Min allra käraste syster av Astrid Lindgren.

Jag kom på min portal genom att jag vandrade på naturreservatet Näsbokrok i norra Halland. Där fanns det en stor sten som någon hade satt dit två stenar och målat som ögon. Den stenen och hela naturreservatet triggade igång min fantasi och varje gång jag åkte dit kom jag på mer och mer om min historia. I Undergång öppnar stengrodan munnen och slukar en av tvillingarna Melissa. Hennes syster, Emy, kastar sig efter henne, men eftersom tiden flyter på olika sätt i de två världarna är Melissa borta när Emy kommer fram.

Om man vandrar längs stigen på Näsbokrok kan man följa i bokens spår, kapitel för kapitel. Jag gick den stigen och kom på vad som skulle hända allteftersom landskapet förändrades. Kom jag till en stor sten, då visste jag att det var vid den stenen som två små troll skulle gömma sig för de otäcka vargarna. När jag gick vid havet kom jag på att där skulle huvudpersonen Emy bli jagad av monstervättar och tvingas kasta sig ut i det iskalla vattnet. Ute till havs blinkar fyren Nidingen och den blev stället där slutkampen skedde.

En dag kanske jag gör en gruppvandring där och visar var allt utspelar sig. 🙂

När det kommer till Dödsvinter byggde jag inte upp någon värld alls. Istället skalade jag ner allting. Det enda som finns i den världen är en stor skog, en liten by och den otäcke Serandos slott. Detta gör att det blir en mer klaustrofobisk känsla genom att människorna i byn inte har någonstans att ta vägen eller kan komma undan från Serandos terrorisering.

 

 

 

Vill du läsa mer om hur genren fantasy utvecklades kan du läsa Fantasins urskogar som finns på Bokus.com

Det finns även böcker i hur man skriver fantasy, och en av dem är Writing Fantasy & Science fiction som också finns på Bokus.com

 


7 tankar om “Bygg din egen fantasyvärld – Del 1

Kommentarer är stängda.