Bokrecension – Revolt av Suzanne Collins 6


I helgen läste jag ut sista delen av Hungerspelen, Revolt av Suzanne Collins. De två tidigare delarna hade jag läst för några år sedan, men så kom saker emellan och jag läste aldrig den sista. Jag insåg det nu och satte därför igång. (Det här inlägget innehåller affiliatelänkar)

Den här delen skiljer sig från de andra böckerna, i och med att det inte längre finns något Hungerspel, utan det istället har uppstått ett uppror mot makten där Katniss Everdeen är en del av det. Hon blir en symbol för motståndsrörelsen och de vid makten hos rebellerna vill att hon ska dansa efter deras pipa, vilket inte alltid fungerar. Katniss är en stark individ och har sina egna demoner att kämpa med, bl.a. minnen från de två tidigare Hungerspelen som hon tvingats medverka i. Dessutom är hon fortfarande osäker på vem av Gale och Peeta hon ska välja, vem hon verkligen älskar. Det gör inte saken bättre att Peeta inte lyckades bli räddad av rebellerna i förra boken, utan är fast hon regimen. Hur ska hon kunna rädda honom? Och vad finns kvar av honom att rädda?

Boken läste jag ut på bara några dagar. Det är ett driv i den som gör att man tar sig igenom den snabbt. Tyvärr går det lite för fort i vissa scener. Författaren skummar igenom olika vissa delar och sammanfattar vad som händer under flera dagar på bara några meningar. Ibland sammanfattar hon konversationer likadant. Det tycker jag är synd, för vissa av dessa scener skulle jag gärna ha läst mer ingående om.

Men historien i sig är bra och det är en bra avslutande del på hela triologin. Man får sig verkligen en tankeställare om vårt samhälle idag och om vi en dag kanske kommer att hamna där.

Jag ska inte avslöja vem Katniss slutligen väljer, men när hon väl gör det är det i just en av de sammanfattande styckena. Det går lite för fort fram i slutet. Författaren hade gärna kunnat brodera ut det lite mer.

Revolt får 4 av 5 koppar av mig.

 

Vill du läsa boken själv? Du hittar den här på bokus


6 tankar om “Bokrecension – Revolt av Suzanne Collins

  • Anethe Bergendahl

    Jag har sett de två första filmerna på biografen. Jag tror om jag inte minns fel att den sista filmen finns på Netflix. Ska jag i alla fall undersöka. Jag gillade filmerna, superbra. Har dock inte läst böckerna, men tack för boktips. 🙂

  • Sandra Jönsson

    Jag läste Hungerspelen förra året. Undrar varför jag dröjde så länge. Många rekommenderade trilogin: ”Du kommer tycka om Hungerspelen, Sandra.” De hade rätt. Jag gillade böckerna mycket. Men jag håller med dig till fullo. Revolt känns mycket mer hafsig och hastig än de två tidigare böckerna. Jag tror att Collins skruvade upp det språkliga tempot redan i bok två, och då på ett negativt sätt. Det är synd; för det är verkligen en skrämmande fantastisk dystopisk värld och berättelse hon skriver om. Har du läst Ember Quartet av Sabaa Tahir? Kan varmt rekommendera dem, på tal om ya, urban fantasy och dystopier… ☺️

  • Malin Lundskog

    Har inte läst någon av Hungerspels-böckerna, inte varit sugen. Såg dock första filmen och tänkte redan där och då att det fanns rejäla inslag av samhällskritik och det gillade jag. Kanske dags att läsa hela trilogin?

Kommentarer är stängda.