Bokrecension: När hjärtat slutar slå av Linda Öjdahl


När hjärtat slutar slå av Linda Öjdahl

Häromveckan fick jag recensionsexemplaret När hjärtat slutar slå av Linda Öjdahl. Här är min recension av denna spännande vampyrbok.

 

Baksidestexten lyder: ”Om rovdjuret och bytet kunde tala med varandra, vad skulle de då säga? Skulle bytet ge sig frivilligt eller skulle rovdjuret övertalas att låta bli? Sophies liv kunde kanske sett annorlunda ut om hon växt upp under andra förutsättningar, men som ung, föräldralös piga får hon istället jobba hårt för sitt uppehälle. En kväll dyker en främling upp som kommer att förändra allt. Från den stunden den rike, unge mannen visar ett besynnerligt intresse för henne infinner sig drömmen om ett bättre liv. Men är Jacques Marceau så perfekt som han försöker få henne att tro? För vad är det som döjler sig bakom Jacques kusliga ögon?”

 

Boken för tankarna till Dracula. Den utspelar sig i en svunnen tid, någon gång under medeltiden eller en tid senare. I en värld där gudsfruktan fortfarande är starkt förankrad och där pigan Sophie kämpar sig genom var dag med en tro om att så länge hon är god kommer hon att komma till himlen och återse sin mor.

När hon möter Jacques och han blir intresserad av henne vänds hela hennes värld upp och ner. Till början inte till det bättre, då hon fängslas och hamnar bland djävulska monster i form av vampyrer som vill ha henne som föda. Men Sophie är ståndaktig och det är något hos henne som vampyrerna inte kan motstå – och då handlar det inte bara om hennes blod.

Det här är en fartfylld och mycket spännande vampyrroman med rappt språk som påminner om Lovisa Wistrands sätt att skriva. Vändningarna i boken är oväntade och får en att inte kunna sluta läsa. Jag läste ut den på bara några dagar (och nätter). Den klassiska miljön gör att den blir så där gotisk som en riktigt bra vampyrroman ska vara. Den kunde lika gärna ha skrivits i samma tidsanda som när Bram Stoker levde. Fast här är hjältinnan mer starkare, mer självständig än i de klassiska böckerna. Vampyrerna är komplexa och flerdimensionella och inte bara onda rakt igenom. Man får lära känna dem allt eftersom och det gör dem mer intressanta.

Vill du ha en roman om vampyrer som är spännande, läskig och bladvändande ska du läsa När hjärtat slutar slå. Den får 5 koppar av fem.