Bokbloggsjerka: Sherlock Holmes 4


Det var evigheter sedan jag var med i bokbloggsjerkan men när jag såg den här frågan från Annika kunde jag inte låta bli.

 Vilken är din relation till  skapelse? Har du läst böckerna? Har du någon favorit? Har du sett tv-serien/tv-serierna? Kort sagt, skriv om vad du vill så länge det har med Holmes och/eller Doyle att göra.

Jag är väldigt förtjust i Sherloch Holmes och har lite av en skräckblandad förtjusning till den karaktären. När jag var liten gick det en tv-serie med Sherlock och ett av avsnitten tyckte jag var så läskig att jag hade svårt att sova länge efter det. Avsnittet hette Det spräckliga bandet, och handlade om hur en ung kvinna blev mördrad i ett till synes tomt rum. Hennes sista ord var ”Det spräckliga bandet”. 

Några år senare fick jag i present en bok med spökhistorier och då råkade just Det späckliga bandet vara med. Jag vågade inte läsa den.

En dag gick jag på jakt i mina föräldrars bokhylla och upptäckte en samlingsbok om Sherlock. Det var Doyles son som, efter faderns död, bestämde sig för att skriva ner de historier som blivit nämnda i tidigare böcker men som aldrig blivit berättade. Sonen hade gått så långt som att sitta i sin pappas skrivarlya och även tända hans pipa för att få den rätta stämningen. Den boken läste jag med förtjusning.

Jag har även delvis läst en bok av originalförfattaren (det kom andra blcker emellan som lockade, men jag ska läsa ut den snart) och jag är fascinerad av hans samtid och hur han var först med att skriva detektivhistorier och ta hjälp av ledtrådar vid brottsplatsen. En annan lustig sak var att på den tiden var det vanligt att man publicerade följetonger i tidningar och att de senare blev till böcker. Tydligen hade Sir Doyle tröttnat på Sherlock och lät honom dö. Då blev det stora protester på gatorna och folket krävde att han skulle återuppliva detektiven igen. Vilket han slutligen gick med på.

På senare tid har det kommit både filmer och tv-serier om detektiven. Filmerna med Robert Downey Jr gillar jag skarpt men det var ett tag seda jag såg dem nu. Istället är jag mer beroende av serien Sherlock med Benedict Cumberbatch och Martin Freeman i rollerna. Alla avsnitt har jag sett flera gånger. Det är en lång plåga att behöva vänta ända till december/januari innan nya avsnitt kommer.

När jag var i London i våras besökte jag naturligtvis 221b Baker Street (men museet var tyvärr stängt). Istället gick jag in på en pub som heter Sherlock Holmes.

Inne på puben fanns det t.o.m. öl efter de två huvudpersonerna. 


Under tiden som jag väntar på Sherlock serien ser jag fram emot parodin på den. The Hillywood Show gör musikaliska parodier på olika tv-serier, t.ex. Supernatural och Doctor Who och jag älskar dem. De är just nu uppe i redigeringen av Sherlock-parodi så snart kommer det. Jag kan knappt vänta.

Här är Doctor Who parodin


4 tankar om “Bokbloggsjerka: Sherlock Holmes

    • nathaliesjogren Inläggsförfattare

      Ja. ? Själv hann jag bara svänga förbi men nästa gång ska jag stanna där längre.

    • nathaliesjogren Inläggsförfattare

      Den ligger ganska nära Trafalgar Square om jag inte minns fel

Kommentarer är stängda.