Bokbloggsjerka – Bokens förord


Då var det dags för ännu en bokbloggsjerka hos Annika.

jerka11 Den här veckan frågar hon: Hur viktiga är böckernas förord egentligen? Läser du dem eller skippar du dem helt och hållet?

Jag skulle säga så här: det beror på. Om författaren är någon jag känner till, t.ex. läst tidigare, då kommer nörden i mig fram och jag läser förordet med glädje. Jag älskar ju extramaterial och behind-the-scene-upplägg. Därför är det alltid roligt att få veta lite mer om författaren och inte bara att läsa hens texter.

Men, är det en för mig helt ny författare kanske jag ibland hoppar över förordet. Visst, jag börjar läsa det och är det inte intressant av någon anledning hoppar jag över det. Kanske att jag, när jag läst klart boken, går tillbaka och läser förordet sist. Det beror helt på vad jag tyckte om boken.

Sedan beror det ju på genre av boken. Vissa förord handlar endast om hur man gick tillväga från första till andra, till tredje upplagan osv och vilka ev. ändringar som har gjorts. Kanske inte alltid så intressant. Andra förord handlar, om det är en biografi eller sann historia, om hur författaren gick till väga för att få del av informationen i boken. Sådan kan ju vara mycket intressant.

Men, som sagt, det beror helt på.


0 tankar om “Bokbloggsjerka – Bokens förord