Bloggboksjerka om bok/författare/karaktär 16


Den här veckan har Annika knåpat ihop en intressant fråga som tål att fundera på.

Finns det någon bok/författare/karaktär som har inspirerat dig så pass mycket att du har bytt yrke, skaffat dig en ny hobby eller tagit ett kliv ut i det okända på annat sätt?

Om jag börjar med författare så finns det några som har inspirerat mig och fått mig att själv vilja bli författare. När jag var liten var det Astrid Lindgren. Det var nog hon som fick mig att inse att jag själv ville bli författare när jag blev stor. Min absoluta favorit var/är Allra käraste syster.

Allt efter tiden gick hittade jag nya författare och hittade samtidigt vilken genre jag själv ville skriva i. När jag insåg att det var skräck föll sig valet på Stephen King och Anne Rice inte oförväntat. Stephen King har jag i perioder slukat och återkommer gärna till. Jag tycker om hans sätt att skriva om det vardagliga, om att göra det otäckt utan att det blir vidrigt.

På gymnasiet upptäckte jag Anne Rice och plöjde mig igenom hennes romansviter om vampyrer. Jag minns att jag, mitt i läsandet av hennes böcker, kunde resa mig upp och själv sätta igång och skriva, eftersom det jag hade läst hade inspirerat mig så. Hennes språk tilltalade mig otroligt mycket och har hjälpt mig att utvecklas i mitt skrivande. Det är även Anne Rice som gjorde att jag vågade tro på mig själv och fortsatte att skriva tills jag fick mitt manus publicerat. Hon är fortfarande en stor inspirationskälla och jag följer henne på facebook. Hon har även lagt upp en del intervjuer eller tips på youtube som har varit till stor hjälp. Här är ett exempel:

Slutligen, när det kommer till karaktär vill jag gärna svara på den här frågan inte utifrån böcker, men snarare utifrån filmer. Speciellt en film som jag såg mycket på när jag var ung (eller yngre 😉 ). Det är Den vilda jakten på stenen (Romancing the Stone, 1984).

Jag tycker det är ett typiskt exempel på hur en karaktär utvecklas och för historien framåt. Dessutom är huvudkaraktären en författare och det var nog lite därför jag gillade filmen. Nånstans inom mig drömde jag om att också få bli en författare en dag.


16 tankar om “Bloggboksjerka om bok/författare/karaktär

Kommentarer är stängda.