Varför ull är så bra


Är du den som tänker att ull är något som kliar och känns otrevligt? Då har du kommit i kontakt med fel sorts ull, i fel sammanhang. Viss sorts ull passar till viss typ av klädesplagg, t.ex. grövre ull till raggsockar och finare ull till sjalar.

Det finns många olika fårraser och därmed olika typer av ull. Man brukar dela in får i två typer av raser: köttraser och pälsraser. På vår gård i Frillesås har vi både pälsraser och köttraser.

Gotlandsk_pelsfaar
Gotlandsul
len är grovfibrig och passar därför till raggsockar och plagg man bär ytterst på kroppen. Skinnen från gotlandsfår blir vackra detaljer i ditt hem.

sheepWool
Finullen
är, som namnet säger, finare och den kan man använda till plagg närmast kroppen. Även deras skinn blir vackra och passar bra i hemmet.

Man behöver man inte tvätta ull lika ofta som andra material. Jag lovar att det fungerar att bara hänga ut ett ullplagg i friska luften för att få den ren och väldoftande igen. På ull behövs det därmed inte en massa tvättmedel och det är bra för miljön. Ullen i sig är tänkt att tvätta sig själv när det sitter på fåret. Skulle din ull eller skinn få en ordentlig fläck, tvätta den då i kallt vatten (varmt gör att den lättare tovar ihop sig och baksidan på skinnet kan bli stelt). Lättast är att lägga den i ett badkar eller balja med endast vatten, låt stå, skölj ur och upprepa vid behov.

Ullen är som en termos. Håller kvar värmen när det är kallt och håller sig sval när det är varmt. Om man svettas i en tröja av ett annat material än ull börjar man efter ett tag frysa om man inte tar av sig tröjan. Eller om man går ner sig i ett dike har man snabbt en genomblöt och kall strumpa om den inte är av ull. Det kan vara svårt att tänka sig, men ullen beter sig inte på det sättet. Har du på dig en tröja av ull närmast kroppen och du svettas kan du lugnt behålla den på. Du kommer inte börja frysa. Din ev blöta ullstrumpa kommer inte heller bli kall utan du kan lugnt traska hem utan större problem. Prova själv får du se.

Visste du att ull är flamsäkert? Det är sant, det brinner inte. Förr använde brandmän ullkläder när de ryckte ut. Om olyckan är framme är det säkrare att slänga en ullfilt på lågan än t.ex. en fleecefilt. Ull är därför en säker och vacker dekoration i adventsljusstakar.

Ull är ett naturmaterial, designat för att hjälpa ett levande djur att klara sig i olika väder genom olika årstider. Hur skulle det vara om alla får började frysa och nysa så fort det regnade eftersom deras päls blev blöt? Nej, naturen har ordnat det så pass att de har det bästa skyddet mot både sol och väta.

Prova ull du också. Det är ett underbart material som vi i modern tid lite har glömt bort.