Vad är nåltovning?
Det finns två sätt att tova ull:
- med vatten och såpa eller
- med en tovningsnål (eller torrtovning som det ibland kallas).
Den vanligaste metoden, och även den som är äldst, är att tova med vatten och såpa. När man nåltovar behöver man en tovningsnål/filtnål. Det är en vass nål med hullingar längs sidorna (man får passa sig lite så man inte sticker sig). När man sticker ner nålen i ullen fastnar ullens fibrer i hullingarna på nålen. Ullen drar då ihop sig. Ju mer man sticker ner nålen desto fastare blir ullen.
Det var inte förrän man inom industrin skapade maskiner som kunde tova stora stycken av ull, som nåltovning kom igång. Från början gjordes nålarna endast till de industriella maskinerna. Inte förrän på 1980-talet började man använda nålarna för hand.
Det var en kvinna vid namn Eleanor Stanwood som gjorde tredimensionella figurer i ull med hjälp av de industriella nålarna. Snart spred sig tekniken, speciellt med hjälp av Ayala Talpai som skrev de första instruktionsböckerna i hur man nåltovar.
Så småningom började även Birgitte Krag Hansen att nåltova. Det var just hennes böcker i hur man nåltovar som jag köpte och där jag lärde mig grunderna. Jag vidareutvecklade min teknik, främst i hur man skulpterar ansikten, genom den amerikanska kvinnan Kay Petal då jag beställde en instruktionsvideo hos henne.
Numera visar jag själv andra hur man nåltovar och hjälper kvinnor att bli nåltovningskonstnärer. För om man väl har börjat nåltova är inte steget långt från att själv bli en nåltovningskonstnär. Prova ska du få se.
När man väl har lärt sig hur man nåltovar, vilken är enkelt, kan man vidareutveckla och skapa de figurer som man själv vill. Det är bara fantasin som sätter gränser.
I Mina videor under Galleri, visar jag olika tekniker i hur man nåltovar.
/Ulliga hälsningar
Nathalie Sjögren