Att skriva novell = vara med i uttagningen av Idol 1


Som författare blir man bara bättre ju mer man tränar, dvs ju mer man skriver. En väg att träna är att vara med i novelltävlingar där vinnarna blir publiserade. Skriver du en tillräckligt bra novell som passar in i det tänkta schemat kan det gå hela vägen och du kan stolt visa upp en bok där du har bidragit med en text.

Fyra gånger har jag provat den här metoden. Ett förlag annonserar om en novelltävling med ett visst tema. Man får en deadline och alla som vill får skicka in bidrag. Tre gånger har det för mig gått hela vägen (I varje ångetag, Steampunk Sagor och kommande Svenska Spöken), men fjärde gången gick det inte.

Efter att man skickar in sitt bidrag väntar en spänd och nervös period innan man får veta om man håller måttet. Det kan liknas med de tävlande i Idol. Man presterar och får sedan veta om man kvalificerar eller inte. Även om det man har gjort är bra ska man bedömas i jämförelse med de andra.

Igår presenterades vilka noveller som kom med en kommande skräckantologi, På denna grund vi bygga. Sammanlagt var det 68 bidrag som lämnades in (däribland min) och vi fick veta att 32 hade gått vidare till en andra omgång. Men vi fick inte veta vilka. Inte förrän de 22 stycken som klarade sig hela vägen och kommer med i boken publicerades titlarna.

Gissa om det har varit en pirrig tid. Och att sedan läsa igenom listan och upptäcka att ens novell inte är med, det är jobbigt. Det hade varit superkul, men tyvärr gick det inte.

Men jag har lärt mig mycket under tiden och tränat på mitt skrivande, vilket verkligen har varit givande. Och jag deppar inte säkskilt mycket, för ikväll är det releasefest för boken Steampunk Sagor på Steampunk baren i Göteborg. Och imorgon ska jag åka till bokmässan!!

Vi ses väl där?


En tanke om “Att skriva novell = vara med i uttagningen av Idol

Kommentarer är stängda.