Att skriva för hand är bra för minnet 2


Imorse hörde jag en trevlig nyhet på radion. Forskare i Norge har kommit fram till att, jämfört med att skriva på tagentbord eller surfplatta, minns man bäst om man skriver för hand.

Enligt artikeln från SVT trodde forskarna att det hade att göra med att man delar upp sin fokus när man skriver på dator eller surfplatta. Jag håller med, fast ändå inte.

Själv skriver jag alltid helst för hand. När jag skriver böcker, när jag gör kom-ihåg listor och när jag skriver inköpslistor. Det har hänt några gånger att jag har glömt köplistan hemma, men ändå lyckats komma ihåg de flesta sakerna jag skulle köpa. Kanske hade jag inte kommit ihåg det lika bra om jag skrivit listan på datorn.

Men en sak funderar jag på när det gäller den här undersökningen. Hur många av testpersonerna som skrev på datorn använde pekfingervalsen och hur många kunde skriva utan att behöva titta ner på tagnenterna? Där tror jag är orsaken till att de delade upp fokusen. När man skriver för hand behöver man inte titta fram och tillbaka mellan papper och handen. Om man inte heller gör det när man skriver på datorn tror jag säkert att man kan minnas lika bra som när man skriver för hand.

Trots det kommer jag att fortsätta skriva för hand. I alla fall när det gäller att skriva böcker. Även om jag kan skriva på datorn utan att behöva titta ner på tagnenterna så blir det en helt annan känsla när jag skriver för hand. Det blir mer jag.


2 tankar om “Att skriva för hand är bra för minnet

  • Tora Greve

    Jag skriver på datorn. Inköpslistor skriver jag för hand. Jag har skaffat speciella mjuka pennor för det. Jag har artros i händerna och kan inte skriva för hand. På science fiction-kursen på Skurup folkhögskola fick vi bara skriva för hand. Jag hade ont i en månad efteråt, därför har jag lagt ner veto och drar fram Sussen när det ska skrivas. Jag talar om varför.

    • nathaliesjogren Inläggsförfattare

      Aj ja det låter inte roligt, men vad bra att du har hittar ett system som funkar för dig.

Kommentarer är stängda.