Arbetar igen med manuset – synopsis


Det var ett tag sedan jag jobbade något alls med mitt manus. Visst, jag har det alltid i mitt huvud, men jag har varken skrivit med penna eller renskrivit på datorn. Men idag fick jag (tog jag mig) lite extra tid att gå igenom det jag hittills har skrivit på datorn. Jag har en hel del kvar att skriva, men jag har ännu inte riktigt gått tillbaka och gjort några större ändringar. Det har hela tiden legat längre fram, som ett moment att göra senare. Men nu känner jag att för att få ordning på det jag ska skriva behöver det jag har skrivit bli mer organiserat. Så därför skriver jag på synopsen idag.

Så brukar jag göra när jag skriver. Någonstans mitt i manuset eller när första utkastet är klart skriver jag en sammanfattning av varje kapitel, för att få en bra översikt. Då kan jag lättare flytta runt och ändra utan att villa bort mig. Jag skriver aldrig synopsis innan jag skriver manus. Det funkar inte för mig, för det kommer ändå inte att stämma och då känns det som om jag har gjort ett arbete helt i onödan.