5 vampyrfilmer att sätta tänderna i 6


Nu när mörkret kommer krypande allt tidigare passar det ypperligt att krypa upp i soffan och titta på lite kusliga filmer. Jag tänkte idag tipsa om fem vampyrfilmer som är värt sätta tänderna i.

En vampyrs bekännelseintervju vampyr
Den första filmen från Anne Rice böcker. I och med den förändrades bilden av vampyren i populärkulturen. Från att ha varit ett elakt blodsugande monster blev nu vampyren sofistikerad och grubblande. Vampyren Louis lättar här sitt hjärta inför en mänsklig reporter och berättar om sitt långa liv som odödlig. Snygga skådisar, vackra kostymer och vampyrer med samvetskval.

Bram Stoker’s Dracula
Den här filmen bygger, som titeln anspelar, på klassikern Dracula av Bram Stoker. Den följer originalet mycket väl men en del har även lagts till och förändrats. Ändå är det en välberättad historia och en snygg Gary Oldman som Dracula dessutom. En sorgsen och vacker berättelse.

What we do in the shadowsshadows
Här är en helt ny tvist på hur det är att vara vampyr. En film från Nya Zeeland där tre mycket gamla vampyrer lever tillsammans och försöker komma överens. Det är hysteriskt roligt att se dem bråka om vem som ska diska upp efter att ha spillt blod över allt porslin. Eller att se hur de försöker få en inbjudan av vakten på nattklubben så att de kan komma in. Tre exentriska vampyrer hamnar i tokiga situationer och försöker på ett lite tafatt sätt lösa det hela.

 

 

Vampyrernas nattnatt
Ännu en komedi. Den här klassikern av Roman Polanski är ett måste bland vampyrfilmer. Lite slappstickshumor men ändå spännande. En vampyrjägare och hans lärling undersöker ett slott i hopp om att hitta och döda en vampyr. Vad de inte inser är att de går rakt in i ett näste full av vampyrer. Lite tragiskt är det också, då Polanskis fru även är med i filmen – och vi vet ju alla vad som hände med henne i verkligheten (dödad av Charles Mansons gäng).

 

 

Queen of the damnedqueen
Bok nummer tre i Anne Rice böcker berättar vidare om Lestard från förra filmen. Men den här gången är det andra och snyggare skådisar. Som Anne Rice fan är det roligt att se hur de har gestaltat det hela men filmen är underhållande även för de som inte har läst böckerna. Lestart väcker upp en uråldrig vampyr genom sitt förföriska fiolspel men konsekvenserna blir större än vad han hade trott.

Det här var ett urval bland många vampyrfilmer. Vilken är din favorit? Någon som du tycker borde vara med? Lämna en kommentar.


6 tankar om “5 vampyrfilmer att sätta tänderna i

 • Bianca L

  Ååh, hurra för vamyrer! 🙂

  Min top 5 (ingen speciell ordning):

  Dracula (1992)
  Interview with the Vampire
  The Lost Boys!
  Låt den rätte komma in
  Twilight

  (Jag är inget superfan av Twilight, men första filmen i den serien tycker jag faktiskt väldigt mycket om!)

  Dark Shadows med Johnny Depp var också helt klart sevärd 😀

  Byzantium var den senaste vampyrfilmen jag såg, tyckte den var bra 🙂

  Dracula Untold, Only Lovers Left Alive och Moth Diaries har jag i min kö, hoppas på att kunna se dem snart!

  Är nyfiken på What We Do in the Shadows också, så det var roligt att se den på din lista 🙂

  Näst senaste vampyrfilmen jag såg var nog Buffy the Vampire Slayer (1992), men haha vilket bottennapp den var! Tv-serien däremot gillade jag absolut 🙂 Vampire Academy var ingen höjdare heller…

  Jag har säkert glömt flera, men de här var som jag kom att tänka på just nu i alla fall.

  På det hela taget måste jag nog konstatera att jag är mer förtjust i vampyrtv-serier än vampyrfilmer. där blir topplistan väldans långt, hehe… 🙂

  • nathaliesjogren Inläggsförfattare

   Jag du har en bra lista. The Lost boys och Dark Shadow gillar jag också. Dracula Untold var bra. Inte superbra men helt okej. Vissa tycker just den är antingen urusel eller grymt bra. Jag tycker den är sevärd i alla fall.
   Byffy-filmen är som du säger inte i samma klass som tv-serien men det är ändå Joss Whedon och det finns några komiska scener.

 • Anethe Bergendahl

  Jag gillar också att se på film, och ibland ser jag någon vampyrfilm eller serie. Sist såg jag ”Vampire Diares” på Netflix. Den rekommenderar jag verkligen. Jättebra!

  • nathaliesjogren Inläggsförfattare

   Ja Vampire Diaries är bra. Jag har missat de senaste säsongerna för annat har kommit emellan men ska ta upp den igen snart. ?

 • Mona

  Jag gillar tyvärr inte att bli skrämd, avstår helst från vampyr- och andra skräckfilmer. Minns fortfarande min fasa när jag skulle somna efter att, som barn, tittat på Dr Jekyll och Mr Hyde på tv!

  • nathaliesjogren Inläggsförfattare

   Ja skräck är en väldigt smal genre som bara passar vissa. Och Dr Jekyll o Mr Hyde är läskig

Kommentarer är stängda.