5 låtar att skriva till


Just nu är jag i redigeringstadiet av två manus. Det ena, Dimma över Ödesbyn, har en lektör läst igenom och jag går nu igenom hans förslag till ändringar. Det andra manuset, Undergång, läses just nu av några testläsare.

I och med detta tänkte jag idag dela med mig av några låtar som jag lyssnar på när jag skriver. Låtar som hjälper mig att komma i rätt stämning och som inspirerar. Kanske gör de samma sak med dig i ditt skrivande. Eller annat skapande.

1.

Månskensonaten av Beethoven. Eller Sonata nr 14 som den också heter. En mycket vacker och stämningsfull melodi. Tänd några stearinljus en mörk kväll och du har den perfekta miljön för att skriva. Det kan bli både sorgset, kärleksfullt eller otäckt. Jag lyssnade mycket på den när jagskrev I battens mörker.

2.
Lullaby, Extended mix av The Cure. Det är just mixningen av den här låten som gör den extra bra. Den är tillräckligt lång för att man inte behöver trycka på repeat hela tiden och man dras in i en värld av fantasi. Den här låten lyssnade jag konstant på när jag skrev novellen I stormen hon dansar, vilken kom med i antologin I varje ångetag.

3.

Wild west show av Big & Rich. En countrylåt med drag i. Den använder jag mig oftast av när jag ska skriva action. Pulsen ökar och jag skriver så att pennan glöder. När man låter sig hänföras av den här låten blir det spännande.

4.

One more day med Vast. En vacker och sorgsen låt som jag första gången hörde i tv-serien Smallville. Den lyssnar jag gärna på om och om igen när jag skriver. Passar till alla möjliga typer av scener.

5.

Running down a dream med Tom Petty and The Heartbreakers. När man vill få upp pulsen och skriva snabbt. Passar utmärkt till att t.ex. skriva jaktscener.

De här låtarna är bara några av dem jag har på min spotify skrivarlista. De hjälper mig verkligen att komma i rätt stämning. Dessutom har jag laddat ner dem till mobilen så att jag kan lyssna på dem även om det inte finns något internet.

Vilken låt lyssnar du på när du skapar?