5 böcker som introduktion till fantasy 9


Vill du gärna läsa Fantasyböcker men vet inte var du ska börja? Vågar du inte testa för det finns för många val? Idag tänkte jag hjälpa dig med 5 böcker som är en bra introduktion till genren fantasy. (Det här inlägget innehåller affiliatelänkar från Bokus.com)

Outlander serien av Diana Gabaldon. Den här är en bra serie av böcker att börja med om man aldrig har läst fantasy innan, för den ligger på gränsen till fantasy. Oftast kategoriseras den som historisk roman eftersom huvudpersonen råkar hamna 200 år bakåt i tiden och får leva sitt liv i 1700-talets Skottland. Den är en serie böcker om äventyr, spänning och kärlek.

Clair Randall är på semester med sin man Frank i Skottland strax efter andra världskrigets slut. De åker dit för att försöka lära känna varandra igen efter att ha varit åtskilda under kriget. Men de åker även dit för att Frank är historieintresserad och vill forska om sina förfäder. Vid en vandring på en kulle med några stora uppresta stenar råkar Clair hamna 200 år bakåt i tiden. Hon hamnar mitt mellan striden mellan högländarna och den engelska kronans soldater (där en av dem är en förfader till Frank och även om han till utseendet är lik Frank är han inte det i personlighet).

Till en början är Clairs mål att komma tillbaka till sin egen tid men hon tvingas att följa med högländarna och bort ifrån stenarna. Sakta lär hon känna människorna omkring sig och kärlek uppstår mellan henne och en av clanmedlemmarna, Jamie. Då ändras hela hennes värld. Ska hon stanna hos den man som hon känner en samhörighet som hon aldrig tidigare har känt, eller ska hon lämna honom och återvända till sin egen tid?

Den har också blivit en tv-serie som just nu spelar in den 4:e säsongen (vilket motsvarar den fjärde boken). Första boken heter Främlingen och du hittar den hos Bokus här.

Harry Potter av J.K. Rowling. Den här bokserien har du nog inte kunnat undgå. Kanske har du inte läst den för att du tror att den är för barn – men där har du fel. Jag tycker den passar alla åldrar och jag läser gärna om dem lite då och då.

Harry Potter är ett föräldralöst barn som växer upp hos sin faster och farbror som inte behandlar honom väl. En dag upptäcker han att han har magiska krafter och strax därpå får han en inbjudan att gå på Hogwarts skola för magiker. Där träffar han vännerna Hermione Granger och Ronald Weasly och tillsammans upptäcker de att allt inte står rätt till på skolan.

När Harry var liten blev hans föräldrar mördare av den ondskefulle trollkarlen Voldemort. När han skulle döda Harry gick något fel och Voldemort försvann. Harry fick en ärr i pannan som ett minne av detta möte. Men nu, när Harry går sitt första år på Hogwarts börjar det viskas om att Voldemort kanske är på väg tillbaka. Läs boken själv och upptäck hur bra den är.

Det här är en underbar serie av böcker. Varje bok sträcker sig över ett läsår och man får följa med bland läran om magiska drycker, tävlingar i Quidditch och kampen mellan gott och ont. De första böckerna är roliga och spännande, men ju äldre Harry blir desto mörkare blir böckerna och desto mer spännande blir de.

Min allra bästa favorit bland Harry Potter böckerna är Harry Potter och fången från Azkaban. Det är den tredje boken och innehåller spänning, tidsresor (möjligtvis är det därför jag gillar den så mycket), äventyr och även information om Harrys bakgrund och hans familj. Den rekommenderar jag starkt. Den finns här på Bokus.

Dessutom är Gary Oldman med i filmatiseringen av boken och han är en av mina favoritskådespelare. 😉

Otherland av Tad Williams. När jag själv en gång gick till bokhandelns fantasyavdelning och letade efter min första fantasybok att läsa fastnade jag för Otherland. Och vilken bokserie jag hittade! Här får man alla möjliga olika äventyr i en och samma berättelse. Det utspelar sig i en framtid där man kan koppla upp sig kroppsligen på nätet och där inne skapa sig sin egen avatar. Man kan då spela spel, besöka historiska miljöer eller bygga sin egen. Det finns dessutom många ställen att hänga på, t.ex. barnsidor där virtuella figurer leker och interagerar med barn.

Det är på den sidan som några barn råkar illa ut. Efter att ha varit inloggade på den sidan hamnar de plötsligt i koma och kan inte väckas igen. En av huvudkaraktärerna Irenes bror hamnar i koma och hon börjar då nysta i det hela. Hon upptäcker att det är en grupp av mäktiga män har bildat en egen värld på nätet där bara vissa får komma in. Irene lyckas ta sig in i den världen (som består av en massa olika typer av världar) tillsammans med några andra som också har drabbats av att en släkting hamnat i koma. Väl inne i den slutna virtuella världen upptäcker de att de inte kan logga ut sig utan har fastnat där inne. Deras enda chans är att ta sig igenom alla olika världar för att stoppa de mäktiga männen och hitta barnens medvetanden igen.

Jag gillar den här serien för att man får vara med om så många olika miljöer. Ena stunden är det ett episkt fantasyäventyr med krigare som slåss med svärd. I andar stunden hamnar man i första världskriget för att sedan befinna sig i en variant av Trollkarlen av Oz, eller att bli attackerade av gigantiska insekter. Det är en blandning av allmänbildning och äventyr. Om du inte riktigt vet vilken fantasytyp du gillar ska du läsa den här, för då får du lite av allt.

På engelska är böckerna 4 stycken men i den svenska översättningen är varje bok uppdelad i två, vilket gör att Otherland på svenska är 8 böcker. Jag började läsa dem på svenska men gick sedan över till engelska för att läste så snabbt och ville veta hur det skulle sluta. Vill du själv läsa den, hittar du den här.

Drakjägarens flicka av Jakkin Wiss är en fartfylld, rolig och spännande historia om flickan Ann. Det är en ungdomsbok från ca 11 år. Ann tror att hon är en helt vanlig tjej men får veta att hennes pappa är en drakjägare från landet Dagronien. Plötsligt hamnar de både i det landet och det blir ett fartfyllt äventyr för Ann. Jag kunde inget annat än att sträckläsa den här boken. Det händer hela tiden saker och man hejar verkligen på karaktärerna, som hamnar i både roliga och farliga situationer. Det växlar smidigt mellan de olika personerna, vilket håller läsaren på spänn i väntan på att få veta hur det går för de andra. Det här är en perfekt fantasybok. Den finns som e-bok här.

Så kommer vi till Drakviskaren av Lovisa Wistrand. Har jag sagt att detta är den bästa bok jag har läst på länge? Missade du min recension av den kan du läsa den här.

Hämnd. Kärlek. Förbjuden magi.
Och en tusenårig kraft som väcks till liv igen.
Vid 21 års ålder får alla kvinnliga solalver en förmåga. Men Iszaelda får ingen. Hon är annorlunda. Utstött. Passar inte in.
När byn attackeras och bränns till marken, ger sig Iszaelda av efter hämnd. Ödet tar henne från den frost-klädda skogen Valeanrae, till Gorgoroths djungler och ruinerna av den underjordiska staden Sumetra. Fiendens ledare måste dö, och hon ska bli den som dödar honom.
Men så får hon känslor för en man. En man vars kärlek skulle förstöra allt. Och medan en uråldrig kraft väcks till liv, en kraft som alla trodde var utdöd, kastas Iszaelda in
i en farlig kamp, där gränsen mellan det goda och det
onda är vingtunn.
Allting har ett pris och ingenting är gratis. Hur mycket är Iszaelda villig att offra? Kan hon viga sitt liv åt krafter som ingen borde lita på? Och kan hon döda den hon älskar?

Det här är en fantasybok enda ut till sista stavelsen. En helt underbar bok som man sträckläser trots att den är över 500 sidor. Språket och historien gör att man bara vill ha mer. Jag tycker absolut att du ska skaffa dig ett eget exemplar av den här underbara boken.

Bonus: Sagan om ringen av J.R.R. Tolkien

Det här är den bok som anses ligga till grund för hela genren. Den episka berättelsen om hur en liten hobbit vid namn Frodo råkar få en magisk ring och hur den ringen är nyckeln till den ondskefulle Sauron. En ring som tvingar Frodo ut på ett äventyr med sina vänner där de möter älvor och dvärgar och får ibland springa för sina liv. En klassiker helt enkelt.

Nu har du fått några tips på böcker som kan introducera dig till genren fantasy. Har du läst några av redan? Vad tycker du om genren fantasy? Lämna gärna en kommentar.

 

 


9 tankar om “5 böcker som introduktion till fantasy

 • Johan

  Jag inser att jag läser på tok för lite fantasyböcker men nu ska jag ta tag i det. Tack för väldigt intressanta och välskrivna introduktioner. Bra att du även informerar om att inlägget innehåller affiliatelänkar. Men kolla riktlinjerna för ditt nätverk hur du ska märka ut dem, så att du inte får bannor.

 • Bokstund

  Bra tips! Jag vill gärna komma igång med fantasyläsandet igen men har svårt att veta var jag ska börja. Min favorit i Harry Potter-serien är Fenixorden ? Försöker mig på Gabaldon för ett tag sedan (älskar serien!) men tyckte att den var himla dåligt översatt och typsatt så jag la faktiskt ner den rätt snabbt. Kanske ska försöka mig på den på originalspråket istället. Drakviskaren har jag sett mycket på sociala medier så den har jag kikat lite på tidigare, kanske börjar jag med den ?

  • nathaliesjogren Inläggsförfattare

   Ja, absolut. Prova du Gabaldon på engelska och även Drakviskaren

 • Helena Roth

  Tack – Otherland ska jag titta närmare på!
  Outlander har jag läst de flesta böcker av, och sen är jag helt förälskad i serien. 🙂
  Harry Potter har jag också läst så klart, och gjorde som du, växlade över till engelska (vilket i just den serien var lite utmanande då det ju är så många hittepåord som jag då var tvungen att försöka koppla mellan svenska hittepå till engelska.).

  Vill skicka med ett tips själv också, och det är fantasyförfattaren Robin Hobb vars serier jag verkligen uppskattat!

  • nathaliesjogren Inläggsförfattare

   Ja, Robin Hobb ligger på min författare-att-läsa lista.

 • Gunnar FN

  Har lite svårt för vissa delar av fantasy. I mitt fall handlar det om något så enkelt att om det är en god skribent läser jag det gärna, men mer än en gång har jag aldrig kommit helt igenom böcker. Eftersom jag som ung läste mycket science fiction (bl a Heinlein och Asimov) blev det de tidigare jag tycker bäst om, t ex Ursula le Guin. Tolkien gillar jag, kanske mest Bilbo.

Kommentarer är stängda.