4 tips på hur du kommer igång med ditt skrivande 1


Drömmer du om att skriva en bok? Tänker du att om jag bara hade mer tid skulle jag skriva en bok? Vet du om att du faktiskt redan har den tiden? Allt du behöver göra är att omprioritera vissa saker.

rodney-writing-an-ode-zq938jJag får ofta frågan hur jag hinner göra de saker som jag gör. Dels jobbar jag som lärare, dels är jag ullkonstnär och dels skriver jag böcker. Visst, jag hinner inte med allt, men genom att välja bort och ändra lite på vissa saker hinner jag en hel del. Här är en lista på fyra saker som gör att du kan få mer tid.

1. Stäng av mobilen

Mobilen är en av den mest distraherande saken du kan ha framme då du ska skriva. Även om du har den på ljudlöst, och du har stängt av alla aviseringar så dras man ändå till den och vill kolla vem som har sagt vad eller om en ny bild du har lagt upp gillas. Ha den i ett annat rum, är mitt tips. Då kan du fokusera ordentligt på ditt skrivande.

 

2. Sluta se på tv.

Hänger ihop med förra tipset. Sladden till vår tv-antenn gick sönder för ett tag sedan och vi har inte fått tummen ur att laga den. Istället ser vi på svtplay och liknande kanaler. Det fungerar utmärkt. Man har ingen specifik tid att passa, man kan pausa när man vill och framför allt – man kan välja att inte titta på något och istället skriva. Om du istället för att slötitta en kväll i veckan stänger av tv:n och sätter dig ner och skriver istället ska du se att det händer saker.

3. Använd dina bästa timmar för att göra ditt bästa arbete.

Jag är inte en morgonmänniska. Även om jag går upp tidigt kan det ibland ta några timmar innan jag kommer igång ordentligt. Istället jobbar jag bäst på kvällen och natten. Speciellt när man har små barn som tar ens uppmärksamhet. När de sover skriver jag som bäst. Hur är du som människa? Kanske du ska gå upp extra tidigt för att få en stund för dig själv att skriva? Fundera vad som passar dig bäst och prova.

4. Avsätt en speciell tid för när du skriver

Bestäm dig för en dag i veckan, eller kanske en timme varje dag, som du bara ägnar åt att skriva. En person jag känner valde att varje lunch först äta och sedan sitta en halvtimme med sitt manus. Och inget annat. Det blev både effektivt och produktivt. Då kunde hon sedan ägna sig åt andra saker när hon visste att hon hade fått sin stund att skriva. För mig har jag mer en dag i veckan då jag kan skriva. När jag vet att jag har en specifik tid ser jag fram emot den och slipper oroa mig för när jag nästa gång ska få tid att skriva. Om jag kommer på en idé klottrar jag snabbt ner några stödord och när min avsatta tid sedan kommer utvecklar jag denna idé.

Prova en eller flera, eller varför inte alla, av dessa tips och du ska se att din bok snart är verklighet. Lycka till.!


En tanke om “4 tips på hur du kommer igång med ditt skrivande

  • Anna Hansson

    Nummer tre är ju ett superbra tips! Jag var också lärare tidigare, men det passade mig inte alls att försöka skriva på kvällar och nätter. Nu skriver jag på heltid så då kan jag göra det när det passar mig bäst, mellan typ 10 och 15!

Kommentarer är stängda.