4 saker du kanske inte visste om GruvaMaja 1


I min bok Undergång hamnar huvudpersonen Emy i underjorden. Hennes tvillingsyster Melissa försvinner och Emy tvingas bege sig till underjorden för att hitta henne. I sin sökning möter hon olika väsen från den nordiska mytologin. En av dem är GruvMaja.

Här är en del fakta om GruvMaja, eller Gruvrå som hon också kallas.

  •  Hon finns, som namnet antyder, i gruvor långt ner i berget. De som brukar råka på henne är gruvarbetare.
  •  Ser man henne i en grå eller ljus klänning vill hon varna för en olycka. Har hon däremot svart klänning på sig kan man vara ganska säker på att ett dödsfall kommer att inträffa.
  •  Hon är släkt med de andra råen, så som skogsrå, sjörå och havsrå. Alla dessa kvinnliga väsen vaktar sin del av naturen och det gäller att hålla sig väl med dem.
  • När man beger sig djupt ner i berget bör man knacka på berget först. På det viset talar man om för GruvMaja att man inte vill något ont och önskar kunna återvända ut ur berget igen.

Vill du veta mer om GruvMaja finns här ett avsnitt om henne ur Svt:s serie Väsen.

Min GruvMaja vill man inte göra upprörd. Helst av allt vill man inte stöta på henne alls, men min karaktär Emy har tyvärr inget val. Vill du läsa hela boken Undergång, köp den just nu för reducerat pris hos Fantasi-förlaget.


En tanke om “4 saker du kanske inte visste om GruvaMaja

Kommentarer är stängda.