4 saker du kan göra med ull 14


Vad kan man egentligen göra med ull? Förutom att handarbeta? Och vad gör man med ull som inte är så bra så att det inte fungerar att handarbeta med det (s.k. skräpull)? Istället för att slänga det har jag här några tips som du kan prova.

Knäskydd för påtning i trädgården

Tova ihop ett stycke ull och ha det som skydd för knäna när du ligger i trädgården och påtar. Mjukt och torrt. Här är mitt.

Skrämma bort rådjur

Visste du att rådjur inte tycker om doften av ull? Men rosor tycker de däremot mycket om. Häng ull på grenarna, eller gör en boll med snöre runt. Det stöter bort rådjuren mycket effektivt.

 

 

 

Hindra sniglar

Sniglar har svårt att ta sig över ull. Lägg därför ull runt den växt eller blomma du vill skydda så håller sig sniglarna borta. En dm tjock ring med ull räcker för att hålla sniglarna borta.

 

 

 

Täcka rabatten

Eftersom ull är naturligt bryts det ner bra i naturen. Det är då perfekt att ha som täcke i rabatten och har en gödslande effekt. Lägg ett tjockt lager ull i rabatten och se till att lägga något tungt ovanpå, t.ex. sand, för att hålla ullen på plats så att den inte blåser bort.

 

 

Isolering

Ull från köttraser är inte lika bra som ull från pälsfår, dvs den ullen tovar inte ihop sig lika bra. Därför passar den inte att handarbeta med. Men den passar däremot mycket bra att ha i täcken och kuddar. Eller leksaker. Ett bra alternativ till syntet och fjädrar.

Har du provat något av dessa? Lämna gärna en kommentar nedan.

Ulliga hälsningar

Nathalie


14 tankar om “4 saker du kan göra med ull

Kommentarer är stängda.