2 sätt att göra gropar med filtnålar


Det här är mina två favoritnålar, de vridna filtnålarna. Den lila är snäppet grövre än den ljusblåa. Vad som är så speciellt med de vridna nålarna är att de grabbar tag i ullens fibrer på ett annorlunda sätt jämfört med de andra nålarna. Tovningen blir mer koncentrerad och gropen man formar blir mer djup och ullen drar bara ihop sig i hålet man vill göra.

Om man gör en grop med en vanlig filtnål, som inte är vriden, blir gropen mer utbredd och nålen drar med sig fler av ullens fibrer runtomkring. Gropen blir då större och du kan inte få gropen precis så som du vill ha den. Mest använder jag de vridna nålarna när jag ska göra gropar till ögon och mun. Medan jag gör ögongrop nummer två håller sig den första gropen på plats och ullens fibrer riskerar inte att dras isär, vilket kan hända om man använder vanliga nålar att göra gropar med.

Dessa nålar är även bra att använda när man ska börja nåltova. Om du rullar ihop en bit ull och ska forma den till en boll, är de vridna nålarna bra till att snabbt få ihop fibrerna och göra ullen hård och fast. När du har fått den så pass stabil som du vill ha den byter du över till de mer vanliga nålarna, så som grön, röd eller blå för att forma till bollen mer på ytan.

Prova själv genom att köpa en av nålarna i min webbshop.