6 anledningar till att du ska läsa böcker 4


Att läsa är bra. Inte bara för att man för stunden tas till en annan värld, utan det finns även goda hälsoskäl till att läsa.

Sandra på Bättre Hälsa  har sammanställt en lista på 13 anledningar till varför du ska läsa böcker oftare. Utifrån den och andra har jag gjort min egen lista. (Det här inlägget innehåller affiliatelänk från Bokus.com)

 

 

 

 

 

 

 

Här är min lista

Det minskar stressen. Enligt forskare behövs det bara 6 minters läsning för att stressnivån ska gå ner hela 68%. Det är ju grymt!

Du aktiverar hjärnan. Genom att läsa håller du igång hjärnan, som ett träningspass. Att läsa eller att jobba med knep och knåp, t.ex. korsord minskar risken att drabbas av sjukdomar som demens senare i livet.

Du utökar ditt ordförråd.  

80 % av vårt ordförråd kommer från tryckt text

En sjuåring har ett ordförråd på ca 5000 – 7000 ord.

En sjuttonåring som har läst och/eller lyssnat regelbundet på texter har ca 50 000 – 70 000 ord i sitt ordförråd.

En sjuttonåring som inte läst och/eller lyssnat till texter har bara ca 15 000 – 17 000 ord i sitt ordförråd

Du blir en bättre författare. Genom att läsa mycket utvecklar du ditt eget sätt att skriva. Du lär dig ord, fraser, sätt att bygga upp en stämning, utveckla karaktärer och stil m.m.

Du sover bättre. När man går och lägger sig är det bra att ha en rutin för att varva ner. Att då ha dämpad belysning och att även läsa (vilket minskar stressen) är en bra rutin. Ljus från t.ex. en datorskärm är alldeles för skarpt och lurar kroppen att hålla sig vaken. Har du svårt att sova, ta upp en bok istället för läsplattan.

Du tränar fantasin. Ju mer du läser desto mer utvecklar du din fantasi, eftersom du i fiktionen måste föreställa dig hur karaktärerna och världen de befinner sig i ser ut. Dessutom kan du få tips och idéer till dina egna böcker genom andras världar.

Så öppna genast en bok och läs!

Varför inte börja med t.ex. en av mina böcker, Undergång.


4 tankar om “6 anledningar till att du ska läsa böcker

 • Anethe Bergendahl

  Att läsa är underbart! Jag skulle inte vilja vara utan den biten i mitt liv. Men att skriva en bok är ännu mera fantastiskt. Något som alla borde pröva på att göra! Det är inte samma sak att se en film som att läsa en bok. Varför? Ja, jag har faktiskt ingen aning. En tes jag har är att när man läser så skapar läsaren egna bilder i hjärnan och på så sätt blir den världen man läser om mera verklig än film kan göra. Nåja, kan bara konstatera att läsning är underbart. 🙂

  • nathaliesjogren Inläggsförfattare

   Ja håller med. Och med en bok där kan man gå tillbaka och läsa om flera gånger utan att det blir konstigt. Det funkar inte att göra i en film tycker jag

 • Malin Lundskog

  Härligt att du uppmärksammar det hälsosamma med att läsa! Jag älskar att läsa. Och skriva 😉 Har däremot svårt att läsa något ur samt genre som jag skriver inom. Kanske får prestationsångest?

  (Är för övrigt helt förundrad över min 21-åring som har ett av de mest fenomenala ordförråden jag vet och han har knappt läst en rad sedan vi slutade med högläsning … Undantaget som bekräftar den där regeln? )

Kommentarer är stängda.