10 anledningar varför varför te är bra för din hälsa


no_tea_no_work_mugJag är en riktigt teoman. Jag dricker te nästan jämnt. Förr drack jag både med mjölk och socker, men efter att en gång (på ett café) upptäckte att det var brist på båda två provade jag utan och har inte gått tillbaka sedan dess. Jag dricker både svart, grönt och rött te (även om det sista egentligen inte är något te, jag vet) och helst ska det vara löste. I brist på annat tar jag påste när det bjuds, men suckar inombords över saknaden efter riktigt te.

När jag bodde i Skottland (Edinburgh) och pluggade historia i ett år lärde jag känna några asiatiska tjejer och de lärde mig en hel del om teer. Framför allt att man inte ska hälla 100 grader kokande vatten direkt på tebladen, utan låta vattnet svalna en stund. Svart te tål högre temperatur än grönt. Häller man för varmt vatten på tebladen förstörs de nyttiga egenskaperna i teet. Man kan även göra det till en liten ceremoni, vilket mina asiatiska vänner lärde mig. Det är riktigt mysigt att sitta och prata medan man väntar på att vattnet ska svalna. Tänk på det nästa gång du brygger dig en kopp. 🙂

På bloggen Bättre Hälsa listar Sandra 10 viktiga anledningar till varför du ska dricka te. Jag publicerar här den listan:

1. Att dricka te kan minska risken för att få hjärtattack.
2. Det kan också skydda mot kardiovaskulära, neurologiska och degenerativa (såsom demens) sjukdomar.
3. Eftersom te innehåller många olika antioxidanter kan det skydda mot flera cancersjukdomar, t.ex. bröst-, tarm-, hud- och lungcancer.
4. Forskare har även hittat ett samband mellan att dricka te och en minskad risk för att få Parkinsons.
5. Tedrickande kan leda till ett lägre BMI. I en medicinsk studie, i vilken deltagarna drack te regelbundet, visade det sig att de hade ett lägre BMI än de som inte drack te.
6. Det finns likaså studier som indikerar att de som dricker är mindre utsatta för att utveckla diabetes.
7. Men te verkar inte bara preventivt mot diabetes, det kan också hjälpa till att hålla blodsockret på en jämn nivå. Detta har att göra med att polofynolerna i teet reglerar blodsockernivån i kroppen.
8. Tycker du om att träna? – Se hit! Forskning tyder på att te kan göra dig mer uthållig medan du tränar. Det är katakinet, m.a.o. antioxidanter som finns i grönt te, som gör det lättare för kroppen att förbränna fett under träning och att muskelkraften ökar.
9. Grönt te kan öka mineralnivån i skelettet och göra dig starkare i kroppen.
10. Trots att te innehåller koffein återfuktar det din kropp!

Gå nu iväg och brygg dig en kopp!