Varför den nåltovande skräckförfattaren? 4


Många gånger när jag ställer ut på marknader kommer folk fram till mitt bord när de ser alla de ulliga figurerna jag har gjort. Sedan upptäcker de böckerna och frågar förvånat om det är jag som har skrivit dem. Då svarar jag att jag kallar mig den nåltovande skräckförfattaren. Detta möts oftast med skratt men också förståelse. När man tittar på allt jag har skapat förstår man varför jag säger så.

Ett tag försökte jag hålla dessa två saker isär. Ibland var jag ullkonstnär och ibland var jag författare. Jag tänkte att den ena inte kunde inkludera den andra. Men så började jag upptäcka att vissa av de som följde mig på sociala medier och som besökte mig på mässor gillade båda två. Dessutom blev det allt svårare att hålla isär de två. Därför slog jag ihop dem och visar nu både hur jag skapar i ull och med ord.

Men hur började allt? Varför just nåltovning? Och varför just skräck?

Skräckgenren har alltid legat mig varmt om hjärtat. Ända sedan jag såg Michael Jacksons video Thriller när jag var fyra år (eller kanske det redan var där innan också?) har jag fascinerats av det läskiga. När det gäller att skriva har jag provat på olika genrer men alltid återvänt till det otäcka, det spännande. Det är det som faller mig naturligt när jag skriver.

Nåltovning däremot var inte ett självklart val. Från början var det virkning som gällde för mig. Jag upptäckte den tekniken på högstadiet och virkade sedan på i många år. Ofta med restgarner och påhittade beskrivningar. Flera gånger försökte jag mig på stickning men har aldrig riktigt fastnat för det. Jag kan sticka men har inte det tålamodet att göra klart större plagg. 🤣

Därför letade jag vidare. Speciellt när jag flyttade ihop med min blivande man och vi skaffade oss fler och fler får. Jag ville lära mig vad man kunde göra med ullen. Därför åkte jag på alla möjliga kurser som hade med får och ull att göra. Det var allt från spinna, sy i skinn, stycka kött, korvtillverkning till färga ull och tovning. På en av alla dessa kurser fick jag lära mig att man kunde göra fina detaljer med en speciell liten nål. Jag provade och har inte kunnat sluta sedan dess.

Därför kallar jag mig själv för den nåltovande skräckförfattaren. Men jag skriver inte bara skräck utan även fantasy. Framförallt i Undergång och fortsättningen Underjorden väktare (ej publicerad ännu) och i det manus jag jobbar med nu. Jag har därmed breddat mitt skrivaruttryck och det jag skriver ingår i fantastikgenren (skräck, fantasy och sci-fi under ett och samma tak).

Frågan är om jag borde ändra till Den nåltovande fantastikförfattaren? Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 tankar om “Varför den nåltovande skräckförfattaren?