Vad är nåltovning


Vad är nåltovning?

wpid-wp-1402421986262.jpeg

Det finns två sätt att tova ull: med vatten och såpa eller med en tovningsnål (eller torrtovning som det ibland kallas). Den vanligaste metoden, och även den som är äldst, är att tova med vatten och såpa. När man nåltovar behöver man en tovningsnål. Det är en vass nål med hullingar längs sidorna (man får passa sig lite så man inte sticker sig).  Ullens fibrer fastnar i hullingarna på nålen och ullen drar då ihop sig. På så sätt skulpterar man fram olika motiv. Ju mer man nåltovar på samma ställe desto hårdare blir ullen.

wpid-img_20140603_151518.jpg

Det var inte förrän man inom industrin skapade maskiner som kunde tova stora stycken av ull, som nåltovning kom igång. Från början gjordes nålarna endast till de industriella maskinerna. Inte förrän på 1980-talet började man använda nålarna för hand. Det var en kvinna vid namn Eleanor Stanwood som gjorde tredimensionella figurer i ull med hjälp av de industriella nålarna. Snart spred sig tekniken, speciellt med hjälp av Ayala Talpai som skrev de första instruktionsböckerna i hur man nåltovar. Så småningom började även Birgitte Krag Hansen att nåltova. Det var just hennes böcker i hur man nåltovar som jag köpte och där jag lärde mig grunderna. Jag vidareutvecklade min teknik, främst i hur man skulpterar ansikten, genom den amerikanska kvinnan Kay Petal då jag beställde en instruktionsvideo hos henne. Det är även där jag beställer mina nålar, som hon har designat och de ger ett bra grepp när man arbetar.

När man väl har lärt sig hur man nåltovar, vilken är enkelt, kan man vidareutveckla och skapa de figurer som man själv vill. Det är bara fantasin som sätter gränser. Jag älskar att instruera hur man nåltovar, dela med mig av mina kunskaper och att nåltova. I Mina videor under Galleri, visar jag olika tekniker i hur man nåltovar. Har du några frågor får du gärna kontakta mig på landalamm@gmail.com

/Nathalie Sjögren